Италия заплаши ЕС ако не бъде реализирана „светкавична“ промяна на политиката спрямо бежанците

Вътрешните министри на Европейския съюз обсъждат в Люксембург преразпределението на бежанците в държавите-членки на Общността.
Италия настоява за светкавична и дълбока промяна на политиката на ЕС спрямо бежанците. Страната обмисля възможността да предостави на нелегалните мигранти разрешителни за работа, което е индиректна заплаха за ЕС, в случай че съюза отново не желае да чуе гласът на южната страна, най-засегната от бежанци нахлуващи в нея през Средиземноморието. Италия по този начин ще реши въпроса с бежанците, защото поне част от тях получавйки легитимно право да се устроят на територията на която и да е държава-членка от ЕС ще търсят по-добри възможности за работа извън Апенините.
Експерти коментират обаче, че не се очаква вътрешните министри на държавите-членки на Европейския съюз да стигнат до решение заради съпротивата срещу квотите от страна на държави като Великобритания, Ирландия, Франция.
Европейската комисия настоява предложените квоти за разселването на имигрантите в ЕС да бъдат задължителни.
Очаква се България да приеме 788 имигранти от Италия и Гърция. В Люксембург страната ще настоява квотите да са съобразени с възможностите и географското положение на страните и да са в значително по-малки размери за страни като България, които са външна граница на ЕС и са подложени на силен натиск.

Comments

comments