Италия въвежда втори вид зелен сертификат

В Италия влизат в сила нови COVID ограничения, които ще изключат неваксинираните от много от публичните дейности, предаде ДПА.

От днес само ваксинираните или преболедувалите коронавируса ще могат да се хранят в ресторантите на закрито, да ходят на кино, в клубове и да футболни мачове. Мерките са в сила до 15 януари.

Нови правила има и за градския транспорт и хотелите. Досега, например, пътуващите с влакове на големи разстояния трябваше да са ваксинирани, да са прекарали COVID-19 или да имат отрицателен тест. Сега вече зелен сертификат ще се иска и за метрото, автобусите и крайградските влакове (т. нар. супер зелен сертификат). Изключение се прави за децата на възраст под 12 години, тъй като те още не могат да бъдат ваксинирани. Плановете на правителството са това да стане възможно от 16 декември. Италианските здравни власти одобриха използването на намалени количества от ваксината на „Пфайзер/Бионтех“ за деца от 5 до 11 години.

От 15 декември ще стане задължително ваксинирането на работещите в училищата, за полицаите и войниците. От април то е задължително за здравния сектор, припомня БТА.

Comments

comments