Италианци са живите наследници на цар Самуил според генеалогическо проучване

Андреа и Свева Миструци ди Фризинга са живите наследници на цар Самуил, пише в. “168 часа” в новия си брой. Това показва генеалогическо проучване на българския владетел, направено в Италия.
Те нямат право на династични претенции, дори и да претендират за такива. Причината е, че страната ни е парламентарна република, обясни вчера историкът проф. Божидар Димитров.
“Ако всичко това е вярно, те наистина са наследници на цар Самуил. Не знам дали знаете, но преди 7-8 години към момента на завършването на генеалогичното изследване на проф. Иван Божилов на остров Корфу живееха 52-ма наследници на цар Иван Асен”, разказа проф. Димитров. Така на гръцкия остров живеят наследници, които имат свое имение с герба на Асеневци.
“Ако възникне въпросът за цар на България, те биха могли да предявят претенции. Но ние сме парламентарна република и няма как да имат претенции към българския трон”, обясни още историкът. Той веднага направи сравнение с друго генеалогично изследване – македонско, според което английската кралица Елизабет II е македонка.

Comments

comments