Италианци масово регистрират колите си в България за да плащат по-малки данъци

Напоследък се наблюдава тенденция закупени в Италия автомобили да се регистрират в чужбина, като най-предпочитаната дестинация е България, съобщават италиански медии, цитирани от БТА.
В София данъкът за колата и застраховката са почти десет пъти по-ниски от тези в Италия. Ежегодишно около 15 хиляди глоби за нарушение на италианския правилник за движение остават неплатени, защото моторните превозни средства (МПС) са с чуждестранна регистрация и е много трудно да се издирят техните собственици. Допълнително препятствие е нежеланието на властите в съответните страни да предоставят лични данни, се посочва в информацията.
Според изнесените данни закононарушителите се делят на две основни категории.
На първо място това са местни фирми, които най-напред регистрират новозакупени автомобили в Италия, след което ги пререгистрират в България. След това колите се връщат в Италия, където се дават под наем. Изгодата е не само в значителните икономии от данъци и застраховки, но и в практическата „неуязвимост“ спрямо глоби за нарушения.
Другата категория нарушители на закона са граждани на ЕС, които в продължение от една година след придобиване на постоянно местожителство в Италия не извършат задължителната пререгистрация на притежавани от тях МПС с чуждестранни номера.

Comments

comments