Ислямска държава призова за джихад на Балканите

Бойци от Ислямска държава от Босна и Херцеговина и от Косово призоваха мюсюлманите от Балканите на „джихад“ и „хиджра“ /изселване заради вярата/.
Член на Ислямска държава отправи призив към сънародниците си във видео, публикувано от ислямистки портали в Босна и Херцеговина, да се „изселят в страната на исляма, а тези, които не могат, нека да се борят в Босна, Сърбия…“.
„Слагайте им експлозиви под колите, пред къщите, вземете някоя отрова и я сложете в напитката им, в храната им, да пукнат от отровата, убивайте ги навсякъде, където можете, в Босна, Сърбия, Санджак. Вие можете да направите това, а Аллах ще ви помогне“, се съобщава във видеото.
„Този, който се изсели на пътя на Аллах, ще намери много добро. Ние искаме да изведем своя народ от мрака към светлината с мили, красиви думи или със сила“, казва терористът.
Той посочва, че неговите сънародници от Босна и Херцеговина изпитват съжаление, че не могат да носят брада, никаб, живеят трудно. Боецът ги призовава да „направят хиджра, да се изселят и да се борят по пътя на Аллах с имота и с живота си“.
Репортажът излъчва изявлението на терориста, в който твърди още, че Западът начело с Америка и християнска Европа никога няма да е доволен, докато не преобърне мюсюлманите в своята вяра.
„Затова, братя мюсюлмани, се върнете към своята вяра, върнете се към джихада. Спомнете си за муджахидините, които през 90-те години дойдоха да ви защитят, да защитават вашия живот, имоти ви, честта ви. И как им отговори държавата? Сега имате възможност да им се отплатите, да въстанете като народ. Можете да ги прегазите и да ги сложите под ботуша си“, заявява терористът.
Той твърди, че за него е „чест и гордост“ да се представи като „роб на Аллах от балканския регион“, пише агенция СРНА.
Джевад Галияшевич, който изпълнява длъжността експерт по сигурността смята, че видео посланието е класическо обявяване на война, идваща от политическа структура, предлагаща на мюсюлманите утопията на световния халифат.
„Естествено призивът на Ислямска държава за „гордост и джихад“ е злоупотреба с мюсюлманите и албанците, но и обявяване на война на светските държави на Балканите“, предупреди Галияшевич.

Comments

comments