„Ислямска държава“ по-близо до Европа

През последните месеци джихадистката групировка „Ислямска държава” увеличава позициите си в Либия, получавайки все по-голяма финансова поддръжка и жива сила от контролираните от нея територии в Сирия, пише вестник „Уолстрийт джърнъл”.
„Ислямска държава” разполага оперативно присъствие в Либия, превръщайки по този начин страната в своето първо реално разширение. Либийските територии ще предоставят на групировката нова стратегическа база за планиране на нападения в Северна Африка, а чрез Средиземно море – и в Европа, коментира изданието.
Източник на вестника твърди, че „Ислямска държава” използва умело „своята растяща популярност” сред екстремистките групи и движения по света, за да разпространява своето влияние и контрол, но укрепването на позициите ѝ в Северна Африка стана първата реална проява на разширяването на сферите ѝ на дейност извън Близкия изток.
„Засега американските военни не разполагат с широк избор на възможности да сдържат разпространяването на ИД в Либия, където многочислени въоръжени групи се възползват от вакуума във властта в резултат от противоборството между две слаби правителства в страната”, подчертава „Уолстрийт джърнъл“.

Comments

comments