Искри в партийните централи преди местния вот в Благоевград и региона

 

 

В предверието на местните избори политическото лято също регистрира температурни рекорди. Горещо е в предизборните щабове, в общинските партийни организации, а на събранията за номинациите прехвърчат искри. До местния вот остават два месеца, а изненади не са изключени.Въпросът, който стои с най-голяма тежест в двете големи коалиции – ГЕРБ-СДС и ППДБ, е колко ще им струва компромисът да съставят правителство. Местните избори ще бъдат най-вярната социология за това.

От ГЕРБ не отричат, че е било много трудно да не се поддадат на емоцията и да положат всички усилия да запазят управлението в знакови общини, признава пред БНР областният председател за Благоевград Андрей Новаков:

„Истината е, че този процес беше болезнен. Ние имахме много ожесточени сблъсъци с тях в последните години на политическия терен, много граници бяха преминати и се наложи да съберем толкова великодушие, че да простим и да продължим напред. Особено в Благоевград, където хората са емоционални, продължава да е много трудно.“

Вътрешнопартийните битки в структурите на ГЕРБ в областта също не са преодолени. На частичните избори преди две години партията предпочете да подкрепи независим кандидат. И сега е имало такава опция, твърдят вътрешни хора, които не харесват факта, че инж. Росица Димитрова, която бе детронирана от поста общински председател, събра най-много номинации. Очакват ли се изненадващи решения на Изпълнителната комисия?

„Историята показва и такива случаи. Има причина ни да е структурирана така – от високо се виждат неща, които от по-нисичко не може. Има места, на които колегите са изразили своите опасения“, коментира Андрей Новаков.

От партията на Борисов смятат да спечелят кметските места в Петрич, Разлог, Симитли и се надяват на чудо в Благоевград и Банско.

„ГЕРБ ще излезе с пълни листи за общински съветници и в почти всяка община ще има собствен кандидат за кмет“, пояснява Новаков.

За да не разклатят правителството и крехкият парламентарен мир, от ГЕРБ и ППДБ ще бъдат толерантни в кампанията за местните избори, декларират Андрей Новаков и Марио Граченов, областен координатор на ПП.

Това са първите местни избори, в които участва ПП, но рамо до рамо с ДБ. Кандидатите им за кметове са общи – партийни или надпартийни, така са направени и листите им за общински съветници.

„Със сигурност в повечето общини на територията на област Благоевград ще имаме кандидати за кметове. Във всичките 14 общини се очертава да имаме листа за общински съветници“, уточнява Марио Граченов. По думите му могат да спечелят минимум 4 общини.

Партия „Възраждане“ ще бяга по собствената си писта и на местния вот. По настояване на лидера си не само в общинските центрове, но и по селата трябва да имат свои кандидати за кметове, потвърди адвокат Цвета Рангелова, която се впуска в битката за областния център.

„Партия „Възраждане“ е третата политическа сила в страната и най-многолюдната по членска маса. Ще имаме кандидатури за общински съветници във всички общини в областта и в повечето от тях ще имаме и кандидати за кметове.“

Въпреки желязната дисциплина в партията, точно при „Възраждане“ стана тежка политическа авария. Цялото партийно ръководство в Банско напусна с мотива, че не са готови да издигнат кандидат за кмет, защото нямал шансове. Според Цвета Рангелова истината в малките общини е друга:

„Най-ожесточена битка очаквам в малките общини, каквато е Банско. Насадил се е един страх у хората, че не бива да противопоставяме на сегашните кандидати никакви различни, тъй като това щяло да бъде пагубно.“

След пораженията от парламентарните избори БСП трудно се изправя на крака. Вътрешните битки в повечето общини от областта са толкова ожесточени, че външен враг не им трябва. Знакови кметове на столетницата напуснаха партията и не крият симпатиите си към президента. Такъв е случаят с кмета на Кресна Николай Георгиев, който ще се яви като независим кандидат. Благоевградските социалисти пък се надяват Николай Шушков, който беше областен управител и заместник-регионален министър в служебния кабинет на Румен Радев, да се кандидатира, за да има за кого да гласуват. Единствената силна кандидатура на социалистите е настоящият кмет на Гоце Делчев Владимир Москов, който с традиционната подкрепа на ДПС има всички шансове да реализира осми мандат.

И накрая – време за майсторите в политиката, както казва лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Тяхната амбиция е да си запазят общините в областта, които управляват и да спечелят повече места в общинските съвети. Там, където ще има кметски балотаж, ДПС ще наклони везните, смята Радослав Ревански:

„Категорично ще спечелим Сатовча, Гърмен, Белица, Якоруда. В Гоце Делчев имаме много силни позиции и ще ги затвърдим. В Благоевград може би ще решим изхода от кметския избор.“

 

 

 

 

 

Източник: ,,Фокус“

Comments

comments