Искат селска полиция за реколтата и къщите

Създаване на селска полиция, която да пази не само фермите и насажденията, но и възрастните хора от набезите на крадците, както и старите къщи.

За това ще настояват представителите на Асоциацията на българските села през тази пролет.

„Създаването на селска полиция е наложително за защитаване на имуществото, реколтата и интересите на агробизнес фирмите и хората в селските райони“. Това заяви в интервю за Дарик председателя на Асоциация на българските села Борислав Борисов.

В съседна Румъния от години функционира т.нар. селска полиция „Policia rurale“, която включва средно по 1 участък с 1 патрулна кола на всеки 4-5 големи села.

„Във всичките 33 региона, в които проведохме срещи, имаме подкрепа за създаването на селска полиция както от земеделците, така и от кметовете на села. Темата е много сложна. Затова ще поканим представители от Румъния, където от години функционира селска полиция, да споделят своя опит – как се финансира и как функционира“, каза Борисов.

По думите му след проучвания са установили, че тази полиция може да бъде под формата на публично-частно партньорство, което е най-евтиният вариант за бюджета на държавата. По този начин могат да се използват охранителните структури по села.

„Не изключваме и възможността да бъде изцяло държавна структура или изцяло частна. Едно е сигурно селска полиция трябва да има. Тя би гарантирала както реколтата на фермерите, така и имуществото на хората, които са в селата, както и ще спомогне за намаляването на пътните инциденти по пътищата в селата. Над 65% от тежките катастрофи стават край селата“, добави Борислав Борисов.

Comments

comments