Искат затвор за директори с мъртви души в училищата

Директори на училища, които присвояват средства за несъществуващи ученици в класните стаи, да лежат в затвора. Идеята е на министъра на образованието и науката проф. Тодор Танев, който призова депутатите да направят съответните законодателни проблеми, съобщава „Монитор”.„Стотици милиони по този начин изчезват. Това са вашите пари, моите пари, на моите и вашите деца парите. Не можем да продължаваме по този начин”, каза проф. Танев вчера в Пловдив. По думите му има различни средства за справяне с проблема, сред които е и криминализирането. „Ще ви го кажа по друг начин. 2000 лв. откраднати от поправка на танк в МО е държавно престъпление. Същата номинална стойност – 2000 лв. откраднати от училище, е мародерство”, категоричен бе просветният министър.

Според него друга възможност е по-доброто взаимодействие с МВР при случаи на ромски деца, които напускат пределите на страната за даден период от време.
„Възможна е дистанционна форма на обучение, която не се прилага. Възможно е да направим помагала, които родителите да носят със себе си. Давайте и вие идеи. Идеално няма, както всичко към всичко друго в живота”, каза още проф. Танев.

Както БЛИЦ съобщи, той бе в Пловдив, за да разбере на място дали на 15 септември децата с ментални увреждания от изгорялото преди дни помощно училище „Стефан Караджа” ще могат да започнат нормално учебната година. „Това е една трагедия. Ужасно е всеки път, когато видиш разруха в училищна сграда. Не е приятно, но е по-важно, че учениците на 15 септември ще тръгнат на училище”, заяви след оглед на част от изпепелените помещения на първия етаж в школото министърът.

Той не скри, че експертите на МОН, които по-рано вчера сутринта са огледали щетите, са му посочили по-ниски суми за ремонти от очакваните от него. „За мен един такъв покрив би струвал 80 000-100 000 лв., но експертите говорят за по-малки суми. След седмица-две ще има точни разчети”, отбеляза просветният министър.

Comments

comments