Искате да изглеждате млади и да бъдете щастливи? Яжте банани!

Бананите са сред групата, наред с царевицата, яйцата, сьомгата и спанака, съдържащи полензият витамин В6, наричан също пиридоксин. Витамин В6 понякога е наричан витамин-антидепресант, благодарение на участието му в синтеза на хормона на щастието. За тези, които обичат този плод, горните думи не звучат никак изненадващо, а често си похапват банани с удоволствие и добро настроение.
Освен това според последните проучвания на връзката между витамин В6 и състоянието на дебелите черва, хората, които приемат по-големи количества от този витамин, са застрашени с 20 до 30% по-малко от рак на дебелото черво.
Учените смятат, че тази защитна способност на витамина се дължи на участието му в метаболизма на фолиевата киселина, която също действа благотворно на дебелото черво.
Приемането на храни, богати на витамин B6, помага не само срещу болести на червата, но също така облекчава симптомите на паркинсоновата болест и депресията.
В един банан се съдържа почти половин милиграм B6. Необходимата дневна доза от този витамин е по-малко от 4 милиграма и ако си я доставяте всеки ден, освен по-щастливи, ще се почувствате по-млади.

Comments

comments