Интерпол имала профилите на над 4000 чужденци присъединени към екстремистки групировки в Ирак и Сирия

Интерпол е направила идентифициране на над 4000 чуждестранни бойци, които са се присъединили към джихадистките групировки в зони на конфликт, главно в Ирак и Сирия, обяви в Барселона генералният секретар на международната полицейска организация Юрген Щок, цитиран от Франс прес.
„През септември 2014 г. от Интерпол бяха идентифицирани под 900 чуждестранни бойци. Днес, по-малко от една година по-късно, в нашата база данни са налични над 4000 профила“, заяви Юрген Щок.
Той съобщи това при откриването на международна среща в Барселона с участието на различни полицейски служби, които си сътрудничат с Интерпол за подобряване на дейността в борбата с тероризма.
Щок направи призив към страните да споделят по-ефикасно сведенията си и да улесняват достъпа на международните органи до тях за контриране на явлението с чуждестранните бойци.
„Трябва да се помни, че макар и информациите да се споделят все повече през границите, това остава много по-бавно от времето, нужно на чуждестранните терористи да вербуват и да влязат или излязат от зоните на конфликт“, изтъкна той.
„Има огромна разлика между броя на чуждестранните бойци, които сме идентифицирали и тези, за които смятаме, че са отишли в зони на конфликт. Трябва да работим по запълването на тази разлика“, отбеляза Юрген Щок.
Според доклад на ООН общо около 25 000 чуждестранни бойци от 100 страни са се присъединили към въоръжени групировки като „Ислямска държава“ или Ал Каида.

Comments

comments