Инициативният комитет на „Шоуто на Слави“ ще внесе в понеделник в Народното събрание подписката за референдум

Слави Трифонов и сценаристите от Инициативния комитет ще внесат подписите на 8 февруари, в 13.00 часа

– – –
На 8 февруари Инициативния комитет на „Шоуто на Слави“ за референдум за промяна на политическата система ще внесе в Народното събрание подписката за свикване на национален референдум.

Събирането на подписи стартира на 10 ноември 2015 г. В инициативата се включиха стотици доброволци от цялата страна, а основен партньор по места беше Гражданско движение ДНЕС.

Инициативния комитет на „Шоуто на Слави“ за иницииране и провеждане на референдум за промяна на политическата система ще внесе подписката за референдума в Народното събрание в 13.00 ч. на 8 февруари 2016 г.

Подписите ще бъдат внесени в Информационно-административния център на Народното събрание на пл. „Княз Александър І” № 1 (вход от бул. „Княз Дондуков”).

– – –

Въпросът за необходимостта от промяна на политическата система присъства в „Шоуто на Слави Трифонов“ от няколко години. През юли 2015 г. Слави Трифонов обяви, че през есента ще стартира събирането на подписи за провеждане на референдум.

Септември 2015 г. започна набирането на доброволци.

След консултация със специалисти по конституционно право, бяха формулирани 6 въпроси в подписката за референдума:
1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?
2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?
3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?
4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?
5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?
6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

В Инициативния комитет са:

1. Станислав Тодоров Трифонов
2. Тошко Йорданов Хаджитодоров
3. Ивайло Ванев Вълчев
4. Филип Маринов Станев
5. Иво Божанов Сиромахов
6. Александър Николов Вълчев
7. Драгомир Стефанов Петров
8. Иван Георгиев Кулеков

Събирането на подписи стартира на 10 ноември 2015 г. По закон екипът разполагаше с три месеца, за събирането на изискуемите 400 000 реални подписи. В понеделник ще съобщят колко са събраните подписи. Реалният брой ще стане ясен след проверка от ГРАО.

Comments

comments