Има ли опасност да лишат Борисов от „родителски права“ след развода с Цветанов?

 

Вчера бе разпространено видео, на което премиерът Борисов определя раздялата с Цветанов като развод, след който „децата“ останали при него. Някои от „децата“ обаче, също го напуснаха и се отправиха уверени към новия проект „Републиканци за България“.

По-лошото за Борисов е, че ще има още такива, които тепърва ще го изненадат неприятно и ще го оставят не само „разведен“, но и ще го лишат от „родителските права“.

Както вече стана ясно, доста от членската маса на ГЕРБ започна да се прелива в новата партия Цветанов, сред тях са и част от най-влиятелните им в миналото кметове и лидери по места.  Дори да отчетем факта, че част от тях бяха изпаднали в немилост пред Борисов, напускането им и то публично афиширано и допълнено с много доводи е донесло болка на премиера, който особено в този момент, вероятно се чувства като капитана на „Титаник“ в  нощта на 14- ти срещу 15-ти април 1912 г.

Положението, в което се намира управляващата партия в момента е такова, че всеки по-сетивен и амбициозен член вече мисли как да се спаси, за да не загуби всякакви шансове за политическо оцеляване. Съвсем логично и естествено, тези членове припознават като пристан на спасението си проекта на Цветанов. Прогнозата ми е, че тепърва ще се „къса“ живо месо от ГЕРБ, а Борисов ще  осъзнае, но доста късно, че е „загубил родителските права“, които сам си присъди с вчерашното изказване.

Цветанов е човек, който въпреки негатива, който натрупа през годините, винаги се е  отличавал като стратег и той бе в основата на построяването на почти всички стройни и стабилни структури на ГЕРБ. Това му дава две огромни предимства- първото е, че ще може да приложи уменията си в изграждането на своите такива, а второто, че познава добре вече съществуващите и ще вземе най-доброто от тях за себе си, оставяйки доскорошния си партньор почти обезкървен.

В Югозападна България, която бе бастион на ГЕРБ по времето на Цветанов, отцеплението вече е явно.  Началото поставиха бившите кметове на Благоевград, Банско и Сандански, а те със сигурност няма да са последните, които ще напуснат Борисов, за да станат част от републиканците. В тази област има десетки членове, които дължат цялостното си политическо израстване именно на подкрепата на Цветан Цветанов, което предполага, че сега е време да му върнат услугата, а и от другата страна е несигурното бъдеще на Борисов.

В Благоевградска област основните фигури, чието решение в тази посока се чака с любопитство от всички са тези на Андрей Новаков и Даниела Савеклиева. И двамата се реализираха политически благодарение на силната подкрепа на Цветанов, който никога не е крил, че залага много на тях.  Савеклиева стигна до парламента, където се задържа в 42-рото ,43-тото и 44-тото Народно събрание, беше и областен лидер на партията до провала на местните избори миналата година, когато бе заместена от Андрей Новаков.

Новаков премина през всички нива на структурата на ГЕРБ, като дори за малко бе и ПР на бившия кмет на Благоевград Ат. Камбитов, за да стигне до Европейския парламент, за където миналата година спечели 2-ри мандат. За  неговата кариера освен на подкрепата на Цветанов, той разчиташе и на тази на Камбитов и по тази причина, смятам че би било логично, в един момент да реши да смени „отбора“.

Освен Савеклиева и Новаков със сигурност структурите на ГЕРБ по места са пълни с хора,  които вече сериозно се притесняват за бъдещето си и  за позициите, които заемат, при създалата се ситуация на недоволство срещу управлението. Цветанов е добър стратег, както вече споменах и според мен, избра точния момент, в който да стартира с новата си партия- усещайки, че ГЕРБ започва бавно, но сигурно да се разпада и ще се отвори една сериозна ниша избиратели, които ще се лутат на къде точно да поемат… и той им осигури посока.

Едно от най-силните предимства, които Цветанов има, всъщност е слабостта на Борисов и способността му да се освобождава от хората с лека ръка, когато стане неудобно и трябва да мисли за собственото си спасение. Самият Цветанов бе един от тези, от които премиерът се отказа след скандала с апартаментите.  „Изоставени“ бяха и Камбитов, Котев и Икономов, както и доста други бивши кметове, бивши министри и всякакви „бушони“, които Борисов гореше, за да не изгори сам той.

Всички знаем, че децата  очакват от родителите си безусловна подкрепа, особено когато паднат и се наранят… В този смисъл, „децата на Борисов“ останаха обидени, защото при тях не се получи така.  Разочарованието е  водещ и много силен мотив, който може да струва доста скъпо на Бойко Борисов, но както с всичко друго в този живот – сметките рано или късно се плащат и сякаш, за него това време дойде.

 

 

 

 

Comments

comments