Има ли етническо напрежение и кой има интерес от него?

„В резултат на моите исторически изследвания смятам, че етническо напрежение в България няма и няма да има. Политиците се опитват да създадат такова, но в едно ограничено разстояние, което ние наричаме „жълтите павета“. Атака не са националисти – те са ксенофоби и расисти, но не и националисти. На тези тъпи глави не им побира мозъка да разберат, че в нацията влизат всички – българи, мюсюлмани, арменци, турци, русанци и т.н.“, заяви преди време в предаването „120 минути“ Божидар Димитров във връзка с наболялата тема за етническа нетърпимост у нас.
„Няма етническо напрежение“, това е едно от най-честите клишета, които и политиците използват в опитите им да опишат социалната действителност в България. Сякаш всички са се наговорили да поддържат илюзии колко толерантни са всички, как никакви проблеми в съжителството с малцинствата няма и т.н. Наговорили са се също да приписват всякакви уж-аномалийни прояви на ‘нетърпимост’ на външни фактори и конспирации.
Попитахме българка,българо-мохамеданка и ром, какво мисля те за етническото напражение, кой го насажда , правят ли нещо политиците , за да намалят напрежението? Оказва се ,че и обикновенните хора са на мнения,че напрежение няма , а където го има , то е изкуствено създадено от НЯКОЙ.На едно мнение са и по въпроса, че всеки човек има място под слънцето и всички трябва да живеем заедно, мирно и спокойно.
Ето какво още споделиха пред нашата камера те:

Анкета – Има ли етническо напрежение в България 2

Анкета – Има ли етническо напрежение в България 3

 

Comments

comments