Има загинали край Куманово

Има загинали при въоръжените сблъсъци в околностите на град Куманово, в североизточната част на Република Македония. В сраженията са ранени най-малко 15 души.

Сред загиналите, по неофициална информация, има едно момиче и нейните родители. Пред репортер на БГНЕС уточниха, че става въпрос за 8-годишно момиче и нейното семейство, което живеело недалеч от медицинския център в квартала, където се водят сраженията. Тази информация все още не е потвърдена официално от властите в Скопие.

Сблъсъците между силите на реда и въоръжената групировка избухнаха около 4.00 часа тази сутрин. Сред ранените има и четирима полицаи, които бяха настанени за лечение в столицата Скопие.

Кметът на Куманово Зоран Дамяновски също смята, че има загинали при сблъсъците.

Той определи положението в града като „драматично“, но призова гражданите да запазят спокойствие и да не се поддават на провокации. „Тази сутрин се събудихме със стрелба, детонации, вертолети над града и това продължава през целия ден до момента. Силите на реда се опитват да ликвидират въоръжената групировка, която е в околностите от няколко дни. По неофициална информация тя наброява 50-70 души и се укрива в една къща, която е обкръжена от полицията от всички страни“, каза Дамяновски и добави, че според информациите, които получава от хората на място има и пострадали.

Той поясни, че кварталът „Дива населба“ е напълно блокиран. Дамяновски призна, че част от жителите на града са уплашени и напускат домовете си. Самият той се е опитал да отиде на мястото където се водят сраженията, но силите на реда не са го допуснали.

Кметът подчерта, че всички политически партии, включително и албанските, призовават за елиминирането на групировката и завръщането на мира и спокойствието.

Говорителят на вътрешното министерство потвърди информацията за специална полицейска операция и за ранени, но отказа да дава повече подробности поради факта, че „тя продължава и в момента“.

В самия град бяха арестувани няколко души, сред които и семейството на Бесник Айдини.

Около 12.00 часа българско време стрелбата избухна с по-голяма интензивност в квартал „Дива населба“, в западната част на Куманово. Всички улици водещи към тази част на града са блокирани от полиция. Над града кръжат и вертолети. По улиците на града се движат и много линейки.

Вътрешното министерство призова гражданите да не излизат по улиците на Куманово и да „запазят спокойствие“. Коалиционният партньор в кабинета на Никола Груевски албанската партия Демократически съюз за интеграция на Али Ахмети, също призова за „запазване на спокойствието и гражданите да не се подават на провокации“. В тази част на Република Македония има значително албанско малцинство. Всички албански села се намират на границата с Косово.

Около 13.30 часа българско време се появи информация, че управляващата партия на Никола Груевски ВМРО-ДПМНЕ организира с автобуси изпращането на хора от цяла Македония в Скопие./БГНЕС

Comments

comments