Икономистът Вл. Каролев: Ако съм сключил сделка на Бахамите и папата не може да я спре!

По повод приетата на първо четене от парламента поправка в ГПК, която дава правомощия на главния прокурор да спира сделки, ако са в ущърб на държавата и общините, икономистът и съветник на министър Божидар Лукарски – Владимир Каролев,заяви „Най-голямата глупост, която съм чувал до сега е даването на правомощия на прокуратурата да прекратява сделки. Днес, ако има стотици сделки, как точно главният прокурор ще прецени коя сделка е в полза на държавата“.
Според експертите намесата на прокуратурата за разтуряне на договори е голяма глупост и юридическа неграмотност.

Адвокатът Георги Атанасов обяви, че понятие „юридическо спиране на сделка“ не съществува. Ако се спре, преди да е подписана, няма сделка, ако е след като е сключена, няма смисъл. Това е юридическа неграмотност и опит да се въведе още един играч в българския стопански живот, посочи още адвокатът.

Представяте ли си как изведнъж на главния прокурор му хрумва, че ще спре сделката за 16 млрд. лева дълг, тъй като сметне, че не е в държавен интерес, запита Атанасов.

Иван Георгиев, съдия от СРС, посочи, че и сега прокуратурата може да се намесва и да спира сделки, но когато става дума за дела в защита на интересите на деца и слабоумни. Не виждам никакъв логически смисъл в това, категоричен е магистратът.
Самите вносители критикуваха собствения си закон, припомни Владимир Каролев, а ВСС отбеляза, че с промените в ГПК парламентът си е нарушил собствения правилник, тъй като при всякакви промени в съдебни закони трябва да се вземе мнение на съдиите и да мине през правната комисия. Това е огромен популизъм, категоричен е икономистът, който попита: „Как български съдии ще спрат процеса, ако аз съм сключил една сделка на Бахамите, която е станала по тамошните закони! Това е невъзможно!“. И на папата да му кажат, че може да разваля сделки, това не може да стане, добави той.

Comments

comments