Изящество, сътворено от ръцете на сръчни жени, показаха в Симитли

Изложба с над 50 гоблена, сътворени от 19 талантливи жени, бяха показани в навечерието на 8-ми март. По случай Международния ден на жената изяществото, сътворено от ръцете на сръчни симитличанки, бе изложено пред обществеността. „Идеята не е просто да запълним стените на залата, а да покажем на обществото това изкуство, които се прави предимно в дома“, казаха организаторите .

Авторите на творбите са от цялата община Симитли. Чрез тази изложба, за пореден път община Симитли показва колко талантлива е българската жена. Днес съвременната жена в часовете на отдих, бод след бод, вае тези красиви гоблени. 19-те жени, които участват в изложбата са една малка част от всички, които работят много и украсяват домовете си с това изящно изкуство. Те са с различни професии, но това не пречи на нито една от тях да създава едно от най- фините изкуства.

„Доста жени шият, имам десетина ученички от трети и четвърти клас, които идват в магазинчето ми за гоблени в голямото междучасие и имат огромното желание да се научат. Това е моята гордост, не всички гоблени, които съм ушила, а децата, желанието за гобленарството ме прави щастлива”, сподели една от инициаторките на изложбата Василка Мицова, която наскоро отвори магазин за гоблени в Симитли.

Десетки граждани дойдоха да разгледат изложбата, която ще бъде отворена и днес (8-ми март) и утре (9-ти март) за всички любители на гобленарството.

Кметът Апостолов поздрави всички жени и подари на всяка от тях цвете по случай Деня на жената. Малката Кати отправи поздрав към всички майки и жени със стихотворение за силата и волята на жената.

Comments

comments