Изчезнаха секретни документи за швейцарската армия от периода на „Студената война“

война

Изчезнаха засекретени документи, отнасящи се за дейността на т. нар. „тайна армия“, създаден през 50-те години на миналия век в Швейцария за помощ на западните специални служби в случай на война със СССР.

За момента няма обяснение как се е случило това, а издирването им продължава. Официалният представител на министерството на отбраната Лоренц Фришкнехт заяви, че е открит подготвеният от властите преди повече от четвърт век доклад за тази „тайна армия“, но липсват допълненията към него. Той подчерта, че „Докладът Карню“ от 1991 г. остава достъпен отбранителното ведомство, а негово копие е открито преди дни във Федералния архив на Швейцария. По думите му засега не е известно „местонахождението на папките и досието, които следователят Карню е приложил като част от следствените документи.

Вестник „Тагес-Анцайгер“ съобщи на 3 февруари, че отбранителното ведомство не може да открие 27 папки с документи. Според информационния портал „Суисинфо“ „тайната армия Р-26“ ,създадена от Конфедерацията в помощ на чуждестранни специални служби, най-вече британски, е била сензационно разкрита преди 28 години. Тя е създадена за партизанско съпротивление в случай на нахлуване на войски от Варшавския договор. Към нея са били привлечени 400 швейцарски граждани, които са минали специална подготовка, оборудвани са били складове с оръжие и продоволствия. Създадената през 1990 г. парламентарна комисия за разследване на дейността на тази „армия“ е стигнала до заключение, че тази групировка не е имала никакво законово основание и в отсъствие на парламентарен и граждански контрол. Тези заключения са публикувани, но засекретен е останал докладът, известен като „Доклада Карню“, в който се разглеждали отношенията на тази армия и чужди структури.

Самият доклад е наличен, но се оказва, че са изчезнали 28 папки с протоколи от свидетелски разпити и списъци на нейните членове. /ТАСС

Comments

comments