Изчезват ли българите?

„Данните сочат, че имаме много сериозен проблем. През 2000 година на 15 септември имахме 113 хиляди първокласници. А през 2014 година в първи клас влязоха 63 хиляди деца“. Това заяви бившият социален министър Иван Нейков по повод стряскащите прогнози, че след 30 години броят на работещите и на пенсионерите ще се изравни.
По думите му основни причини за това са миграцията, намалената раждаемост и увеличената смъртност.
„В резултат се увеличава средната възраст на нацията. Ние сме втората най-възрастна нация в ЕС. На първо място е Германия“, заяви Нейков, като допълни, че един от начините да се реши проблемът със застаряването на нацията е да се осъществява подбор на пристигащите мигранти и да се привличат по-млади хора.
„Тук имаме големи диаспори. Най-голямата българска общност в света е в Украйна. Ако днес България каже на българските украинци, че търсим работещи хора, може би голяма част от тях ще дойдат“, изтъкна бившият министър.
„Днес имаме 3 милиона работещи срещу 2,2 милиона пенсионери. След 30-40 години се очаква да има около 2 милиона работещи и около 2 милиона пенсионери. Но тази картина се базира на процеси отпреди 30 години, и тогава нещата изглеждат драматично“, посочи Нейков.
В същото време той подчерта, че финансовият ресурс, с който се плащат пенсиите, зависи не само от броя на работещите, но и от заплатите: „Може с по-малко работещи, но с по-големи заплати да се осигурят средствата за пенсионерите“.

Comments

comments