Изчегъртването върви по план, промените ще почакат

 

„Изчегъртването“ е дежурна дума в речника на политиците, през последната година- година и половина. Изчегъртваха ГЕРБ, изчегъртваха ДПС,  изчегъртваха мафията, изчегъртваха Пеевски, Гешев, кюлчета, пачки и прочее. Днес, част от тези „изчегъртвачи“, успяха да изчегърат и Никола Минчев от поста председател на Народното събрание, а заедно с него изчегъртаха напълно и достойнството си и доверието, което хората им гласуваха миналата година.

За ГЕРБ, ДПС и Възраждане е ясно, те са в явна опозиция и прикрита коалиция срещу всички онези, които се борят за някаква промяна и слагат прът в колелото на добре смазаната, корупционна машина. Днес към тях се присъедини и част от групата на ИТН, по-голямата част от групата. Така, новата четворна коалиция направи демонстрация, какво ще се случи с всички надежди за промяна в тая клета република.

Тошко Йорданов и Станислав Балабанов говориха доста, отново нарекоха отцепилите се от партията предатели, друг народен представител от „Продължаваме промяната“ бе наречен „политически номад“,  обвиняваха довчерашните си партньори в какво ли не, все едно хората не знаят, че  те самите първи предадоха коалицията, че в редиците им има доказани политически номади и че някой там, който и самите те не познават, дърпа конците и те са независими, защото от тях нищо не зависи. Всъщност, последното не е съвсем вярно в буквален смисъл, защото от тях в момента зависи здравината на новата коалиция, в която са още ГЕРБ и ДПС, с които лидерът им се кълнеше, че няма нищо общо и ще ги изчегърта до един.

„Днешният вот не само ще е демонстрация на друго мнозинство. За вас лично и за вашата парламентарната група той ще е и урок, дано го научите“, обърна се Десислава Атанасова към „Продължаваме промяната“, с което буквално потвърди останалите минимални съмнения, че колаборацията между партията на Слави Трифонов и партиите на статуквото е факт.

“ Днешният ден е още един срамен ден за българския парламент, парламентаризъм.“, каза още Атанасова и съм склонна да се съглася с нея, но влагам различен смисъл в това. За мен е срамно, че всички онези хора, които бяха по площадите месеци наред, които търпяха полицейски и властови произвол, днес бяха предадени от част от онези, които изпратиха в парламента, за да си разхождат скъсаните дънки и да говорят като квартални хулигани от най-високата трибуна в държавата. Срамно е още, че ГЕРБ се изживява като морален стожер, когато знаем, че в годините назад, много от действията им не бяха точно морални, когато се доказваха не една и две кражби на техни партийни функционери, когато техен представител попадна под ударите на закона „Магнитски“, заради злоупотреба с европейски средства. Патосът и нравствените слова не са им по мярка, но очевидно, това не им пречи.

ДПС  също, очаквано се присъединиха към изчегъртването на Минчев, показването на мускули и прочувствени слова за морала в политиката,  макар и на не съвсем чист български. Та, разбраха българските граЗдани, че  управлението е „ужасяващо“,  оставката на кабинета „най-добрата антикризисна мярка“ и разбира се, че ДПС е част от плана за спасението на тези граЗдани.

„Ние сме тук не за да крепим некадърното ви и корумпирано правителство, а за да го свалим. И ще го свалим“, отговори пък на премиера от трибуната зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев. Явно, че Цонев е позабравил, че ДПС бяха част от Тройната коалиция 2005-2009, която остана в историята като срамно петно и символ на кражби, корупция и схеми, периодът, който реално е ключов за изграждането на модела КТБ, за да се стигне до днешното заседание на НС, на което той да обвинява в корупция правителство, което управлява от 6-7 месеца.

Нито ГЕРБ, нито ДПС обаче имат толкова голяма вина за случващото се, колкото има така наречения лидер на ИТН Станислав Трифонов, който с появата си на политическата сцена даде заявка, че е „борец за правда и свобода“, че милее за българските граждани, които примират на патриотарските му песни вечер, след третата ракия. Та, същият този, за който беше ясно, поне на част от българите, че е проект на задкулисието, че е патерица и инструмент за връщане на Борисов на бял кон, два пъти прецака съставянето на правителство и ни прати три пъти на парламентарни избори в една година, а сега ще ни прати за четвърти път. Този човек, който някои от собствените му съпартийци не са виждали на живо, говори от диванчето вкъщи и го прави назидателлно и обидно за аудиторията, изпрати по дяволите всички ни, защото нещо не му се получи с Каримански и БНБ, пък и разкриването на схемите на  ГКПП „Капитан Андреево“ нещо не го изкефи съвсем и реши, че е време да събира цирка и да ходим на избори. „Изтегли“ си министрите, защото нали, той решава, те нямат думата, а после в пълен синхрон „запя“ в хора на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“, ама не толкова патриотарско де, за да не обиди новите партньори, които не съм сигурна даже дали са нови.

За всички е ясно, че правителството няма да издържи още дълго, за всички е ясно, че правителството не е съвсем идеално, но това, което предстои да се случи от тук насетне, ще ви накара да повярвате, че предложението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, далеч не е най-лошото нещо, което сме виждали.

Живеем в държавата, която все чака някой да я оправи, а тоя някой все не идва, или идва, ама не му стига мнозинство, за да се справи, или пък волята, или пък нещо друго. Живеем в криза, на ръба на оцеляването и не заради Ковид-19, или заради войната в Украйна, ние сме в тежка криза от повече от 30 години – криза на алчността, на корупцията и липсата на морал. Пенсиите, бюджета и съдебната реформа отново ще бъдат пратени в забвение, щото нали, има по-важни теми, като свалянето на Никола Минчев от председателския пост на НС.

Comments

comments