Изразелци и палестинци ще пътуват отделно в градския транспорт

Израелското Министерство на отбраната от днес въвежда забрана за палестинците да пътуват в едни и същи автобуси с израелци при ежедневното им завръщане от работа у дома на Западния бряг, съобщиха от израелския вестник Haaretz.
Забраната е част от пилотна програма разпоредена от военния министър Моше Яалон.
Оттук насетне палестинци няма да се прибират от Израел до Западния бряг със същия транспорт, с който са пътували до момента, и не трябва да се возят на автобуси, в които има израелци. Те трябва да използват едни и същи пунктове, маршрути и спирки и в двете посоки.
Новите правила ще удължат пътуването на някои работещи хора с повече от два часа, предупредиха от правозащитни организации.
Към този момент предложението на министерството е тази забрана да бъде за три месеца, след което да бъде преразгледана, за да се установи дали програмата да бъде удължена.
Мярката, продиктувана за по-голяма сигурност и безопасност е предложена още миналата година, но от Министерството на отбраната успяват да я въведат едва сега, защото не са успели да убедят съдиите, че става въпрос за сигурност, а не за етническо разделение.
Световни организации за защита на човешките права обаче се обявиха против новата забрана и възнамеряват да обжалват решението тя да бъде въведена.
Някои международни наблюдатели сравняват тази забрана с автобусите за чернокожи и бели в Америка в средата на миналия век или Апартейда в ЮАР.
Макар в транспортната мрежа на Израел да не е имало атентати и нападения в близките години, властите в страната са сигурни, че тази забрана ще гарантира сигурността на гражданите, а тя е по-важна от обвиненията, които ще предизвика.

Comments

comments