Израелски съд постанови, че намерената гробница на Исус не е измама

Израелски съд постанови, че “ Изгубения Гроб на Христос „, показан в едноименния документалния филм на режисьора Джеймс Камерън, през 2007 г., всъщност не е бил опит за манипулация.
Джеймс Камерън, който е режисьор на филма, твърди, че в Ерусалим е открита гробницата, в която са погребани Исус Христос и неговото семейство, може да бъде доказано, че е вярно. Документалният филм, озаглавен „Изгубената Гробница на Исус“ казва, че Исус Христос е бил женен за Мария Магдалена и че двамата са имали потомци. Като доказателство е показана гробница, открита през 1980 г. в Източен Ерусалим, в която са били намерени малки ковчези с останки от кости, на които са изписани имена: „Исус, син на Йосиф“, „Мария“, „Юда, син на Исус“, както и имената на много други личности, споменати в Новия Завет.
В случай, че се окаже истина, откритието може да промени из основи някои от основните християнски вярвания, като например тази, че Възкресението се е случило в действителност.
Д-р Крейг Еванс, експерт по Новия Завет в Богословски факултет „Acadia“ обаче предупреди, че решението на Съда не означава непременно, че изнесените във филма твърдения са верни.
„Изключително малък брой от археолози и учени – всъщност почти никой – не е съгласен с това тълкуване“, казва Евънс. „Надписите са оригинални, но това не обяснява произхода им, което означава, че дебата трябва да продължи“, заключи той.
Преди време, библиографът Джеймс Табор и режисьорът Симка Якобовиц бяха открили надпис върху съд, недалеч от смятаната за семейна гробница на Исус Христос в Ерусалим. Върху керамичния фрагмент, датиран от 1 в. от н.е., е било написано на гръцки: „Юда, син на Христос“. Това, също е още едно доказателство, че Спасителят е имал жена и дете.
Находката е направена с помощта на видеокамера, тъй като по изискване на религиозните власти в Израел, изследването на гробовете е забранено.

Comments

comments