Изписаха 2-годишната Сияна, която преди 20 дни беше пребита от майка си

Пребитото 2-годишно момиченце от търговишкото село Кралево днес бе изписано от варненската университетска болница „Св. Марина“, като за него ще се грижат приемни родители, съобщи Дарик радио.
Малката Сияна бе приета в лечебницата преди 18 дни с тежки увреждания след нанесен побой, за който бе арестувана родната ѝ майка. След тежка коремна операция и дълго възстановяване днес момиченцето замина за Търговище.
„Сияна е в стабилно състояние, вече се усмихва, говори и се храни“, увери началникът на детското отделение в болницата, проф. Виолета Йотова. Момиченцето ще живее при приемната си майка, докато социалните служби разрешат случая. Тя ще продължи да ходи на контролни прегледи във върненската университетска болница докато укрепне физически. С нея ще работи и психолог от Отдела за закрила на детето.
„След всичко, което се случи, шансовете на биологичната майка, която още е в ареста, да върне детето си са минимални“, каза при изписването Адриана Григорова, директор на дирекция „Социално подпомагане“ във Варна.
„Детето се развива нормално след това, което е преживяло. Достатъчно социализирано е и не се страхува от контакт с непознати хора. От тук насетне обаче е важно да бъде стимулирано социално, защото в бъдещото й развитие може да се появят проблеми в общуването. Детето е много малко, за да може категорично да се твърди, че помни какво се е случвало“, каза психологът д-р Калоян Куков.
Приемната майка Румяна Алексиева вече е отгледала 2 приемни деца и сподели, че момиченцето бързо се привързва, контактно е, обива да й се обръща внимание и е позитивно настроена към хората.

Comments

comments