Изместиха ли технологиите нормалното общуване?Колко и защо са опасни технологиите за най-малките?

Редица изследвания потвърждават, че излъчването на лаптопите, телевизорите, таблетите и смартфоните е особено вредно за малките. Децата днес свикват от ранна възраст да комуникират чрез новите технологии, което е особено притеснително, имайки предвид какви са страничните ефекти. Специалистите препоръчват родителите драстично да ограничат употребата на подобна техника от деца. Децата между 0 и 2 години не трябва да се излагат на лъченията на техниката. Постарайте се не просто детето да не играе с тях, а дори да не се доближава до уредите. Децата от 3 до 5 години не трябва да прекарват повече от 1 час дневно пред телевизора или компютъра. По-големите деца между 6 и 18 години пък не трябва да бъдат облъчвани повече от 2 часа дневно. Това днес ни звучи като фантастика, въпреки това всичко е въпрос на дисциплина и контрол. Ето и защо трябва да ограничите употребата на всички смарт джаджи:

– Облъчванията причиняват нарушения в умственото развитие на децата.
Децата се развиват особено интензивно в периода от 0 до 2 годишна възраст. В този период мозъка и мозъчната кора е особено уязвима на въздействието на външни фактори. Това може да причини разстройство или забавяне на умственото развитие. През този етап нервната система е подложена на
интензивен растеж и развитие, ето защо всички родители на деца до 2 годинки трябва да са изключително внимателни и предпазливи.

– Изоставане във физическото развитие на детето.
Прекомерната употреба на различните техники и технологии води до отслабване на паметта, ниски резултати в училище и цялостно забавяне на двигателната култура на детето. В детството си децата трябва да се катерят, да бягат, да скачат за да развиват мускулатурата си. Стоенето в странни и нетипични пози може да доведе до гръбначни изкривявания и други здравословни проблеми.

– Технологиите имат пръст в затлъстяването на детето.
Прекомерния контакт с технологиите води и до затлъстяване при децата. Обездвижването е все по-наболяващ проблем, чиито последици може би тепърва ще наблюдаваме. При тези деца рискът от развитие на диабет и други заболявания се повишава с 30% в сравнение с останалите деца.

– Проблеми със съня.
Пристрастени към игрите и различните приложения, както и към чата децата и особено тинейджърите започват да спят все по-малко и по-малко. Липсата на достатъчно сън пречи на цялостния живот на децата, те имат ниски резултати в училище, по-поддатливи са на стрес, стават по-агресивни.

– Психически разстройства
Все по-често се забелязват симптоми на депресия и тревожност при децата, които са в контакт с новите технологии. Проучване показва, че едно на всеки шест деца в Канада страда от някаква по-лека или по-тежка форма на разстройства, които се лекуват медикаментозно.

– Ранна деменция.
Честото общуване на малчуганите с технологиите крие риск и от нарушаване дейността на предния мозък, изразяваща се в намаляване на концентрацията и паметта. Това крие сериозната опасност от отключването на ранна деменция.

– Пристрастяване.
Според данни, едно на всяко единадесето дете на възраст между 8 и 18 години е вече пристрастено към технологиите. Това състояние се изразява в психическа зависимост, подобна на тази към наркотиците.

– Радиационно объчване.
През май 2011 г. Световната здравна организация класифицира мобилните телефони (и някои други безжични устройства) в рискова категория 2B (възможен канцероген). Счита се дори, че облъчването с радиочестоти следва да бъде прекласифицирано в рискова категория 2А (вероятен канцероген), а не 2B (възможен канцероген). Ако това предложение се приеме, това означава, че съществува реална заплаха от заболявания вследствие на радиационното облъчване, чийто източник са различните безжични устройства. Така че, в реда на нещата е да държим децата си колкото се може по-дълго време далеч от мобилните телефони.

– Проблеми при социализацията
Прекомерната употреба на технологиите не позволява на децата да се социализират нормално. Те никога не се научават напълна как протичат процесите на комуникация между хората. Децата остават неспособни да разчитат вербалните и невербалните знаци при комуникация. Те се чувстват неловко при общуване. Постепенно се изолират все повече, тъй като децата се чувстват изолирани от връстниците си.

Изолирането и използването на все повече и повече технологии във всички сфери от нашия живот оформя един нов спираловиден цикъл, който е проблем както за децата, така и за по-гоолемите. Прекомерната употреба на техниката прави хората неспособни за нормална комуникация. Оттеглянето и диснацирането, засилва пристрастеността към технологиите. Липсата на комуникация и принадлежност пък става причина за депресия и за други различни психически разстройства.
Направете всичко възможно да дистанцирате детето си от техниката и технологиите и го стимулирайте да намери не виртуални, а истински приятели, с които да играе футбол на вън. Същият съвет разбира се се отнася и за вас.

Comments

comments