Иззеха 500 килограма канабис на ГКПП-Кулата

ГД „Борба с организираната престъпност“, със съдействието на ГД „Гранична полиция“ и Агенция „Митници“ иззеха 500 килограма марихуана. По думите на главният секретар на МВР Георги Костов, това е първият голям удар на новосъздадения отдел „Наркотици“ в ГДБОП.
На 29 април 2015г .на ГКПП-Кулата, за влизане в България, пристигнал влекач с полуремарке с български регистрационни номера, управляван от 44-годишен гръцки гражданин. Легалният товар бил от пластмасови изделия. При справка било установено, че съответният влекач и полуремаркето са издирват в ШИС. Уведомена е ГДБОП и по искане на ГД „Гранична полиция“ била извършена щателна митническа проверка на автомобила. В двойно дъно на полуремаркето са намерени и иззети 270 пресовани и вакуумирани пакета с общо тегло 530 килограма суха тревиста маса, реагирала при полевия тест на марихуана. Продадена на европейския пазар, стойността на заловеното количество марихуана би била 2,5 млн. евро, съобщи началникът на Отдел „Наркотици в ГДБОП Цветан Панков. В хода на разследването било изяснено, че моторни превозни средства, собственост на компанията, на която принадлежат и тези товарни автомобили, в миналото са били задържани с наркотични вещества от други държави на Европейския съюз.
Образувано е досъдебно производство в Главна дирекция „Гранична полиция”. 44-годишният шофьор е привлечен като обвиняем за контрабанда на наркотици. Наложена му е мярка „задържане под стража“. Той е осъждан за контрабанда на цигари през българо-гръцката граница през 2013 г., съобщи прокурор весела Стоилова. Работата по случая продължава с цел установяване и на други членове – български и чужди граждани, съпричастни към престъпната дейност, свързана с трафик на наркотични вещества. Операцията е резултат от едномесечна работа на ГДБОП, след като в началото на април е получена информация от партньорска служба, че страната ни е част от международен канал за трафик на наркотици. Първата реализация по този канал е във Великобритания, когато на 19 април е заловена пратка от 25 кг кокаин, укрит по сходен начин, стана ясно още на пресконференция на ГПУ-Петрич, на която присъстваха главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов, Цветан Панков – началник Отдел „Наркотици“ в ГДБОП, прокурор Весела Стоилова от Окръжна прокуратура – Благоевград, Георги Александров, началник на Митница – Югозападна и Ивайло Стоянов, началник на ГПУ-Петрич.

Comments

comments