Издателите оспорват конкурса за нови учебници

Задачата на 15 септември т.г. първолаци и петокласници да прекрачат училищния праг с нови учебници става все по-невъзможна. Асоциация „Българска книга“ смята да заведе дело срещу заповедта на просветния министър Тодор Танев за оценяване и одобряване на проектите на учебници за тези два класа, съобщи в. „Сега“ като се позова на организацията на книгоиздателите.

Ако то бъде спечелено и заповедта бъде отменена, почти сигурно е, че нови учебници за децата в срок няма да има.

От асоциацията коментираха единствено, че жалбата е в „предварителна част по съответната процедура“ и по същество ще бъде внесена на 25 януари, след което ще бъдат дадени повече подробности. Новината потвърди и Никола Кицевски, директор на издателство „Просвета“.

Той обясни, че оспорването на въпросната заповед се подкрепя от всички издателства, членуващи в организацията.

Основният мотив е, че така написан, документът на МОН не поставя издателствата пред равни условия и не гарантира справедлива оценка на проектите.

„Текстовете се обжалват първо от юридическа гледна точка – дали съответстват на закона. Главното ни притеснение обаче е, че заради възможността проектите да се внасят и оценяват и по-рано, преди срока за приключване на конкурса, едни издателства ще имат предимство пред други“, коментира Кицевски.

Заради малкото време, оставащо до началото на новата учебна година, просветният министър реши да се застрахова и да одобрява проектите на издателствата в хода на подаването им в МОН, а не всички накуп на обявената крайна дата – 9 август т.г. Затова и в заповедта му пише, че проектите може да се внасят всеки ден до 9 август т.г., а отварянето им ще става на открито заседание на 10-о число всеки месец. Целта е дотогава всички подадени проекти да бъдат оценени и да се пристъпи към следващите стъпки – оценяване на учебниците от учители, печатане и разпространението им.

Според Кицевски обаче така някои участници ще бъдат дискриминирани и няма да има справедлив конкурс, тъй като на практика един и същ продукт няма да бъде оценяван по едно и също време от еднакви оценители. Издателите не са съгласни и с разпоредбата, според която учебниците трябва да бъдат одобрени от поне 50% от разглеждащите ги учители.

Comments

comments