Изграждането на наземните участъци на магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле ще струват двойно по-скъпо

Изграждането на наземните участъци на магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле ще струват двойно по-скъпо. Вместо обичайните 3 – 4 млн. лв. на километър, те ще се строят за 8 – 9 млн. лв. Така се доближават вече до цените в северната ни съседка Румъния, но остават по-ниски от тези в Централна и Източна Европа.
Това стана ясно след като бяха отворени ценовите оферти за изграждането на отсечките Кресна – Сандански и Благоевград – Крупник. Очаква се цената да скочи още за последния най-труден и сложен участък, за който предстои да се реши окончателно дали ще е един дълъг тунел или няколко малки.
Консорциум „Струма – Лот 3.3“ спечели изграждането на 24-километровата отсечка между Кресна и Сандански на магистралата с цена от 213 млн. лв. без ДДС.
Сдружение „АМ Струма 3.1“, в което влизат шест български фирми начело с местната „Агромах“, пък ще строи 17-километровия участък от Благоевград до село Крупник. Освен благоевградската „Агромах“ в обединението влизат още хасковската „АБ“, варненската „Хидрострой“, „Пътища Пловдив груп“, „Пътища Пловдив“ и софийската „Алве консулт“. Обединението получи максималния брой от 100 точки по техническата оценка на офертата и даде третата най-ниска цена от 139 млн. лв. без ДДС.
Строителството на участъка беше с прогнозен бюджет 150 млн. лв. без ДДС, дължината е 13 км, има 3 пътни възела и осем моста. Финансира се от еврофондове и националния бюджет.
Другата разлика от търговете през изминалия програмен период спрямо настоящия е, че до отварянето на ценовите оферти трудно пробиват чужди фирми. И този път ситото на техническата част беше преодоляно само от консорциуми, водени от големите български строители в бранша – „Трейс“, „ПСТ Холдинг“, „ГБС-Инфраструктурно строителство“ и „СК-13 Пътстрой“. Единственият чужд участник, който успя да пробие, е китайската „Чайна Комюникейшън кънстръкшън къмпани“, която участва в надпреварата заедно със „СК-13 Пътстрой“.

Comments

comments