Извънредно положение в Париж: Река Сена прелива, нивото й скочи с 4 метра

Река Сена наводни крайбрежните райони в Париж и заплашва други френски градове. Столичното кметство беше принудено да затвори пътни артерии по протежение на Сена от левия бряг в източната част до Айфеловата кула на запад. Нивото на водата се покачи с 4,3 метра, съобщи „Дъ Локал“, цитиран от БГНЕС.
Властите предупреждават жителите да бъдат бдителни, ако са в близост до водата. Очаква се високите нива на реката да се задържат до петък.
Необичайно проливните дъждове в цяла Франция през последните дни доведоха до очаквано отлагане на мачове от първенството по тенис „Ролан Гарос” и евакуация на два затвора. Много туристи бяха блокирани около Париж.
Спасителните служби са извършили повече от 8000 спасителни операции от границата с Белгия до Бургундия, съобщи вътрешният министър Бернар Казньов.
За днес е обявен червен код за част от Централна и Северна Франция заради проливни валежи и опасност от наводнения. Червен код е обявен и за цяла Южна Германия също заради опасност от наводнения. Оранжев код е обявен за останалата част от западноевропейската страна.

Comments

comments