Избите ще слагат захар във виното заради дъждовете

Заради неблагоприятните климатични условия, при които гроздето нямаше възможност да узрее добре, Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ) разреши на избите в цялата страна да повишат естественото алкохолно съдържание на гроздето. Това коментира прeд Investor.bg изпълнителният директор на Агенцията Красимир Коев.
По-ниски добиви от грозде се чакат тази година.На практика това означава, че във виното ще се добавя захар. Според еврорегламентите е допустимо да се добавят до 1,5 г на литър, за да се получи по-хубаво вино.

Красимир Коев поясни, че по принцип най-често типичният български сорт мавруд се нуждае от такова подсилване.
Озахаряването било честа практика в северните европейски райони, например в Германия, където температурите са по-ниски, няма достатъчно слънчева топлина и светлина, за да узрее гроздето.
През последните пет години в България обаче не е имало случай извънредната технологична манипулация да бъде разрешена на територията на цялата страна.
Директорът на ИАЛВ определи ситуацията с добивите и качеството на гроздето като „доста тревожна“.

Той припомни, че още през пролетта имахме интензивни дъждове и градушки, които съсипаха голяма част от реколтата. Сега гроздоберната кампания също не върви, тъй като на много места няма два-три последователни дни, в които да не вали, и така стопаните не могат спокойно да приберат гроздето.

В Агенцията са постъпили предложения на производители, подкрепени от браншовите организации, за повишаване на захарното съдържание в рамките на количествата, разрешени от еврорегламентите.

Всяко предприятие, което ще се възползва от подсилване, ще го прави под контрола на ИАЛВ, заяви Красимир Коев. Той беше категоричен, че ще има мониторинг, за да не се допусне недобросъвестни производители да сложат повече захар от разрешеното количество, за да увеличат обема на виното.

„Има апаратура, която да засече такива опити. Минаха времената, когато можеше безконтролно да се добавят по 5 – 10 грама на литър“, заяви Коев.

На въпрос какво вино ще пием тази година, той отговори, че по принцип хубавото вино се прави още на лозето, а технологичното оборудване на всички винарски предприятия е добро.

„Тази година ситуацията не е добра. Няма драматизъм, но съдържанието на естествената захар в плода ще е по-ниско. Ако 2013 г. 80% от виното беше на топ ниво, сега качеството на виното ще е една-две степени по-ниско от миналогодишното“, прогнозира той.

Коев допълни, че пак заради неблагоприятните климатични условия беше решено за 2014 г. да не се прилага мярката „Събиране на реколта на зелено“ по Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2014-2018 г. Мярката се прилага в години със свръхдобив, когато има риск производителите да не могат да приберат реколтата. Тази година обаче при всички случаи ще имаме недостиг на грозде, допълни Коев.

Comments

comments