Избирателната активност в Благоевградско към 16:00 часа е 26,88 процента

 

Снимка: БТА

Избирателната активност в Първи МИР – Благоевград към 16:00 часа е 26,88 процента, каза на пресконференция председателят на Районната избирателна комисия (РИК) Антоанета Богданова. Гласувалите към 16:00 часа избиратели са 84 491, посочи тя.

В сравнение с парламентарния вот от октомври 2022 г., избирателната активност към този час днес е с около 1,5 процента по-висока. По данни на Централната избирателна комисия, публикувани на официалния сайт на комисията, на 2 октомври миналата година към 16:00 часа своя глас са дали 25,3 на сто от избирателите в област Благоевград.

Най-висока към този час в днешния изборен ден в областта е избирателната активност в община Белица, където 47,31 процента от избирателите са гласували. В община Симитли своя глас са дали 45,99 процента от избирателите, а в община Якоруда са гласували 43,23 на сто. Най-ниска в Благоевградско е избирателната активност в община Благоевград, където до 16:00 часа са гласували 20,53 на сто от имащите право на глас.

От началото на изборния ден в РИК – Благоевград са постъпили около 20 сигнали и жалби, каза още председателят на комисията Антоанета Богданова. Проблеми с машинния вот има в много от секционните комисии, допълни тя и посочи, че в различни секции машините за гласуване разпечатват част от бюлетините.

„Имаме указания от ЦИК в този случай, тъй като е отчетено като глас в машината, се съставя констативен протокол от членовете на СИК, че всъщност не е излязла бюлетина и на избирателя се дава възможност да гласува втори път“, посочи Антоанета Богданова.

 

 

 

 

 

Източник: БТА

Comments

comments