ИД превзе иракския град Рамади който осъмна с 500 загинали и 8000 избягали

Терористичната групировка „Ислямска държава“ установи пълен контрол върху град Рамади, нанасяйки тежки последици на иракските сили за сигурност въпреки засилената военновъздушна кампания на оглавяваната от САЩ коалиция, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес. За последното денонощие коалицията е нанесла седем въздушни удара в района на Рамади.
Около 500 души, цивилни и иракски военнослужещи, се смята, че са загинали през последните няколко дни, докато „Ислямска държава“ превземаше Рамади, а приблизително 8000 човека са избягали, заяви говорителят на губернатора на иракската провинция Анбар.
Губернаторът припомни, че през април много хора са избягали вече от Рамади и околните села. По данни на ООН в разгара на насилието в провинция Анбар домовете си са напуснали 114 000 жители.
Местните власти съобщават, че „Ислямска държава“ е нанесла масови убийства на иракски войници, полицаи и цивилни.
Тя самата пое отговорност за завземането на танкове и е убиването на „десетки изменници“, под което има предвид членове на силите за сигурност.
Улиците на града, който е столица на провинция Анбар, бяха осеяни с тела, някои от които изгорени. Според местни служители групировката е извършила масови убийства на членове на силите за сигурност и мирни жители.
Иракски шиитски милиции, сражаващи се на страната на правителствените сили, са в процес на подготовка да се разположат масово в провинция Анбар. Говорител на шиитските милиции, известни като Хашид Шааби, е казал, че те са получили инструкции за мобилизация, но отказал да разкрие точното време и мащабите на разполагането от съображения за сигурност.
Друг говорител на шиитските милиции е посочил пред Асошиейтед прес, че заедно с правителствените сили те са изготвили планове за офанзива срещу Рамади.
Ал Килаби изразил уверение, че „варварският враг ще бъде унищожен“. Той допълнил, че милиции са откликнали на призив от висшия шиитски духовен водач, великия аятолах Али ас Систани, да се включат в битката с „Ислямска държава“.
Превземането на Рамади е най-голямата победа за „Ислямска държава“ в Ирак и най-тежкото поражение за иракските сили за сигурност от миналото лято, когато групировката започна настъпление, при което завзе големи територии от страната. То също така поставя под въпрос надеждите на американския президент Барак Обама да разчита само на въздушни удари в подкрепа на усилията на иракските сили за изгонване на екстремистите.

Comments

comments