Ива Митева: В парламента бяха преминати всички граници

„Границите в този парламент бяха преминати. Имаше повече гняв и омраза. Мисля, че с това, че не свиках извънредно заседание и поех всички рискове, показах, че не съм болонка“. Такава равносметка направи председателят на 46-ото Народно събрание Ива Митева за краткия му живот и за отказа на основните политически играчи в него да съставят редовно правителство.

Относно изказването на Татяна Дончева към Митева, че е „послушна болонка на сценарист“ по време на парламентарната каша около отказа в последния момент на формацията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ да сформира кабинет, шефката на НС коментира, че не е получила извинение. „Не съм казала и една дума срещу нея. Винаги съм я уважавала. Затова ми беше странно, че тя реагира така остро и ме нарече болонка. От този ден не разговарям с нея„, обясни Митева. Тя допълни, че бурно, когато смята, че нещо не е почтено.

„Мисля, че съм емоционална тогава, когато чувството ми за чест и достойнство е накърнено. Относно изказването на Христо Иванов, че съм повече емоционална, отколкото  е разумно, аз го разбирам в друг смисъл. Той ми каза, че трябваше да действам целесъобразно, а не законосъобразно. Не приемам тези упреци”, контрира Митева.

„Когато се видя, че може би ще се ходи отново на избори, като че ли спряхме да бъдем мъдри и търпими един към друг. В това НС имаше много гняв и омраза. Самият Далай Лама ни учи, че това е признак на слабост“, допълни председателят на 46-ото НС.

На въпрос какво мисли за поведението на част от депутатите от „Има такъв народ“, които също неведнъж обиждаха свои колеги от парламентарната трибуна, Митева заяви следното: „Не оправдавам някои реплики на членове на ИТН, но го отдавам на емоцията им. Тяхната среда е била по-различна. Виждам, че има надграждане в поведението им. Смятам, че в следващия парламент ще бъдат по-улегнали. Не приемам този начин на говорене и затова не сте ме чули да говоря така, но такава беше атмосферата”, поясни Митева.

Относно скандала „500 К“ и обвиненията към Татяна Дончева, че е предлагала пари за разцепване на ИТН, председателят на НС коментира: „Наскоро разбрах какво означава „500 к“. Г-жа Дончева е юрист. Тя си дава сметка за последиците чисто политически и юридически. Може би затова ответната й реакция веднага беше такава. На мен не ми е предлагала подкуп, а ми е казвала да подкрепим правителство, за да не ходим на избори. Преди време тя беше казала, че съм редила кабинети със Слави Трифонов. Тогава реагирах остро и й се обадих да я питам кога ме е видяла да правя такова нещо. И тя ме попита „Не е ли вярно?“. Винаги съм се опитвала да гледам своята работа“, разказа Ива Митева.

Comments

comments