Иван Гешев: Разследването „Барселонагейт“ не е приключило, чакаме отговор от властите в Испания

Досъдебното производство, известно като „Барселонагейт“, не е приключило. Наблюдаващият прокурор очаква отговор от властите в Испания.

Това заяви главният прокурор Иван Гешев след като беше изслушан от групата за мониторинг на демокрация в ЕП.

Евродепутатите са отправили към Гешев въпроси по конкретни производства на прокуратурата, сред които „Барселонагейт“ и проверката за снимките с кюлчетата злато и пачките с пари в чекмеджетата на спалнята на бившия премиер Бойко Борисов.

Прокуратурата е предоставила предварително писмени отговори. Иван Гешев е заявил, че разследването „Барселонагейт“ не е приключило. Изготвени са европейски заповеди за разследване до Испания, но липсва отговор от страна на испанските власти.

„Няма как да бъде приключено едно разследване след като испанските съдебни власти не са отговорили, а българските съдебни власти нямат правомощия да кажат кога и как да се приложи испанския закон.“ – изтъкна Гешев

Иван Гешев изтъкна, че нито той, нито жената до него не притежава недеклариран имот в чужбина, за което е намекнал вътрешния министър Бойко Рашков.

Прокуратурата иска по-сериозно наблюдение върху България по механизма за върховенството на закона и по-интензивен диалог с европейските институции.

Групата за мониторинг на демокрация в Европейския парламент в Брюксел днес изслушва премиера Кирил Петков и главния прокурор Иван Гешев.

По думите му българската прокуратура е изключително притеснена, че последните месеци сериозно се заличава постигнатия напредък на страната ни след приемането на България в ЕС по линия на върховенството на закона и правата на човека.

С бързи крачки вървим към престъпността от началото на 90-те години и скоро това няма да може да бъде скрито за повечето български граждани. – каза Гешев.

Предстои групата за мониторинг на демокрацията в ЕП да изслуша и премиера Кирил Петков.

 

Групана за мониторинг на демокрацията в ЕП наблюдава държави, в които има проблеми с върховенството на закона, човешките права и свободата на медиите. От две години обект на наблюдение е и България.

През септември групата с председател нидерландският евродепутат от “Обнови Европа” София Ин’т Велд беше на посещение в София. В доклада след мисията евродепутатите констатираха, че корупцията по високите нива в България остава проблем.

 

 

 

 

Източник: БНТ

Comments

comments