Ивайло Мирчев: С първите си действия служебният кабинет прави притеснителна стъпка в посока връщане на „Газпром“

„С първите си действия служебният кабинет прави притеснителна стъпка в посока връщане на „Газпром“, написа във Фейсбук Ивайло Мирчев от „Демократична България“ (ДБ). Коментарът му е публикуван на страницата на ДБ в социалната мрежа.

Според него връщането на руския газ може да блокира възможностите за алтернативни доставки и да остави страната в пълна зависимост от Москва.

Той предлага и решения в шест стъпки.

Правителството трябва да продължи преговорите с Гърция за споразумение за алокиране на гарантиран капацитет за България на Ревитуса, посочва Мирчев. На второ място, трябва да бъде продължен диалогът с Турция и Боташ с посредничеството на ЕК за подписване на междусистемно споразумение с Булгартрансгаз, така че да се използват турските терминали.

Трета стъпка, според него, е рамковото споразумение с Cheniere да се подобри като цена.

Трябва да има компенсации за природен газ за бизнеса и домакинствата, смята представителят на ДБ. За бизнеса трябва да се подготви механизъм за търгове за третиране резерв, така че той да е стимулиран да намали потреблението на газ срещу компенсации на търгова основа, предлага Мирчев. Плащанията да са обвързани с инвестиции в подобряване на енергийната ефективност, посочва той. И допълва, че трябва да се въведат помощи за енергийна бедност, с които домакинства на газ да могат да закупят високоефективни електроуреди, с което допълнително да се окаже натиск върху потреблението.

Представителят на ДБ отбелязва още, че хранилището в Чирен се пълни по график и в момента е над нивото, което е имало в предишни години по същото време – близо 50 процента.

От 1 юли 2022 г. у нас да влизат пълните количества газ от находището „Шах Дениз ІІ“. Второто полугодие България ще получи 430 млн. куб. м, а за първите шест месеца доставените количества са били 160 млн. куб. м. Общо доставените количества за 2022 г. ще са малко над 50 на сто от договорените 1 млрд. куб.м годишно, коментира Ивайло Мирчев.

Comments

comments