Зорница Русинова в Благоевград: Средства по програмата „Независим живот“ има до 2017г. (ВИДЕО и СНИМКИ)

Министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова и кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов обсъдиха днес бъдещи стратегии за развитие и насърчаване на социалната политика в общината.

DSC_0259

Министър Русинова съобщи, че няма проблеми с подсигуряване на средства по програмата за лични асистенти. Тя увери, че има предвидени пари до 2017 година, а ако покаже нужните ефекти и необходимост след края на този период, тя може да бъде удължена до края на 2023 година.

DSC_0273

Зорница Русинова и Атанас Камбитов посетиха и Домашния социален патронаж в областния център на Пиринско. Той официално бе открит през април 2015г. Новата сграда, където се помещава патронажа събира под шапката си още Център за ранно детско развитие и детска градина.

„Социалната политика на община Благоевград е един изключително добър модел за комплексно обслужване“, коментира тя.

DSC_0263

Домашният социален патронаж бе обновен по европейски стандарт. Новата кухня, в която социалното звено се помещава, е в квартал „Еленово”. Тя разполага с изключително модерно оборудване и към момента обслужва 260 потребители. Към социалния патронаж работи и обществена трапезария по проект „Топъл обяд“ с капацитет 150 души.

По рано днес Русинова посети и Сандански, където се срещна с кмета Кирил Котев, заместник кмета Зорица Органджиева и директорът на Дирекция „Социално подпомагане“ Елеонора Сливкова. На срещата домакини и гости взаимно благодариха за добрата работа и комуникация по между си, а при направената инспекция на строящия се в момента панорамен асансьор на сградата на община Сандански по проект „Красива България“ по програма на МТСП за намаляване на безработицата, министър Русинова похвали за спазени срокове и заяви готовността си лично да открие новия асансьор.

DSC_0278

DSC_0268

DSC_0267

DSC_0266

DSC_0276

Comments

comments