Зоран Заев с официално обвинение за „насилие срещу републиката“

Прокуратурата в Република Македония официално повдигна обвинение срещу петима души по делото „Пуч“. Сред тях е и лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз /СДСМ/ Зоран Заев.

В съобщението на прокуратурата се казва, че Заев е „извършил насилие срещу представители на най-висшите държавни органи в републиката“. Освен него обвинение е повдигнато и срещу бившия директор на спецслужбите Зоран Верушевски. Той е обвинен в незаконно подслушване и шпионаж. Със същото обвинение са Георги Лазаревски и Соня Верушевска. Новината за обвинението първо бе разпространена от проправителствените медии като вестник „Вечер“ и ТВ Сител преди малко.

В град Кавадарци днес Зоран Заев съобщи, че „на 17-ти май ще се състои най-големият митинг в историята на Република Македония“.

БГНЕС припомня, че от три месеца в Македония има тежка политическа криза. Опозицията направи огромни разкрития за тежки корупционни схеми на премиера Никола Груевски и най-близкото му обкръжение, включващи кадруване в съдебната система и изборни манипулации, както и тотален контрол над медиите. В повечето корупционни схеми участва лично директорът на Агенцията по сигурност и контраразузнаване Сашо Миялков, който е братовчед на Груевски.

Груевски многократно обвинява опозицията, че иска „да предизвика междуетнически конфликт“. Той обвинява опозицията, че обслужва чужди служби.

Оставки и започване на прозрачно и независимо разследване за публичните обвинения и разкрития, които станаха факт в Република Македония поискаха германският и американският посланик в Скопие – Кристине Алтхаузер и Джес Бейли.

Comments

comments