Значението на светлината във фотографията

Осветлението е ключов фактор за създаването на успешна снимка. Осветлението определя не само яркостта и тъмнината, но и тона, настроението и атмосферата. Ето защо е необходимо да контролирате и манипулирате правилно светлината, за да получите най-добрата текстура, жизненост на цветовете и яркост на обектите си. Чрез точното разпределение на сенките и светлините можете да създадете стилизирани фотографии с професионален вид.

Позициониране на светлината

Източникът, от който идва светлината, оказва огромно влияние върху начина, по който тя пада върху обекта. Светлината, идваща откъм гърба на фотоапарата и насочена директно към него, дава много слабо осветление. Тя също така ще доведе до падане на сенки на фона на изображението. Страничното осветление обаче, създава много по-интересна светлина, тъй като показва формата на обекта в много по-голяма степен и го поставя в частична сянка, придавайки му по-драматичен вид. Осветлението откъм гърба на обекта дава алтернативен ефект. По-голямата част от светлината попада отстрани на обекта и го прави по-ярък, което създава по-отличителна и ефектна снимка.

Оформяне на светлината

Добавянето на отражател към източника на светлина може да намали отблясъците и резките сенки, а също така да намали петната по обекта. Той придава на изкуствената ви светлина по-мек и естествен резултат. Можете да разсейвате светлината по множество начини. Използването на софтбоксове, чадъри и чисти топлоустойчиви материали работи много добре за постигане на този резултат.

Манипулиране на светлината

Светлината може да се манипулира, за да пада върху определена област от обекта. Това може да се постигне чрез използването на фотографски рефлектори. Сгъваемите рефлектори оформят слънчевата светлина или отразяват светлината на светкавицата с областта, която предпочитате да подчертаете. Прожекторите могат да бъдат покрити и със светлооформители, които ви дават възможност да имате по-голям контрол върху посоката, в която ще пада светлината, и върху това колко широко се разпростира тя.

След като сте постигнали възможно най-добрия резултат с настройката на осветлението, можете да създадете допълнителни ефекети с помомщта на специализиран софтуер за обработка на снимкови изображения. Така, ще имате възможност да подобрите и усъвършенствате направените снимки чрез базови операции, като промяна на цветовия баланс и температурата, подобряване на тоновете, изостряне, намаляване на шума, изрязване и дори конвертиране в черно-бяло.

Осветлението може да бъде разликата между една спираща дъха снимка и една слаба такава. Овладяването на умението да използвате светлината в своя полза и получаването на възможно най-добрия резултат от настройките ще отличи работата ви и ще ви доближи до постигане на професионално изглеждащи изображения.

 

Comments

comments