Земеделци неуспешно пробваха да затворят магистрала „Струма“

Земеделци от цялата страна излязоха на протест с искане за продължаване на забраната за внос на украинско зърно.

Земеделци се опитаха да блокират главен път Е-79 и АМ „Струма“ край Благоевград, но полицията не допусна това. Протестиращите са подкрепени от около 30 организации в сектора, включващи зърнопроизводители.

Те твъдят, че протестът им се подкрепя и от  зеленчукопроизводители, животновъди и др., но част от тези сектори отрекоха това.

Изключително масов е протестът на пътен възел Петолъчката, където са се събрали стотици земеделци и техника. Те носят плакати, на които е написано: „Оставка“ и „Денков, ти си терориста! Ще ви изметем с 300!!!“. Самият премиер коментира, че има разнобой между производителите и животновъдите още в края на юли на среща с него са поискали отпадане на забраната за внос на украинско зърно.

Ръководството на Българския фермерски съюз се събра на летището в Бяла Слатина, където е извадена цялата агротехника от района.

„Извиняваме се на гражданите и предупреждаваме да отложат планирани пътувания на 18 и 19 септември, тъй като ще бъдат затворени главни пътища в цялата страна, каза Георги Стоянов, председател на съюза.

Протестиращи вече блокираха със земеделски машини ГКПП „Дунав мост“ при Русе. Участниците в недоволството, което е част от националния земеделски протест, издигнаха транспаранти с надписи „Системата ни убива!“.

Протестът на зърнопроизводителите от Бургаска област срещу вноса на украинско зърно беше подкрепен от лозари и пчелари, предаде БГНЕС.

„Лозата е единствена без помощи в България. За 10 години у нас са унищожени един милион лозя“, коментираха производители на грозде и показаха остарялата техника, с която обработват лозята си.

Пчеларите заявиха, че от Украйна се внася мед с китайска суровина. Производители на пшеница и слънчоглед споделят, че стоката им заслужава по складовете.

Точно в 10.00 ч. фермерите започнаха блокада с тежка земеделска техника на повече от 40 важни пътни точки и гранични пунктове в цялата страна.

В област Ловеч от 10 до 11 часа бе обявено, че ще бъде блокирано кръговото кръстовище в края на магистрала “Хемус“ при село Брестница край Ябланица.

Земеделски производители от различни браншове и търговци на аграрна техника и горива от Югозападна България също ще блокират основни пътни артерии в региона – на полигона край Благоевград и в Кресна, на главен път Е-79.

В 10 ч. бе обявено, че ще бъде блокиран и подходът към Дунав мост 2.

Бургаските земеделци ще участват в блокадата на пътен възел Петолъчката и ще затворят пътя Бургас-Варна на кръговото кръстовище до Ахелой в 10 часа, но пътят за Варна ще е затворен почти през целия ден.

След това се подготвя тръгване за София за утрешния протест

Трактори ще затворят международния път Е-79 край Монтана. Той ще бъде преграден преди влизането на околовръстното шосе в града.

Какви са исканията на фермерите?

Първото, искане на фермерите е продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна, каквато въжеше през последните 4 месеца. Наред с това въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна.

Фермерите настояват да бъде изплатен до 30 септември пълният размер на компенсациите за повишените разход за производство вследствие на войната в Украйна, както и отпадане на тавана на помощта.

Незабавно изплащане на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100% пропаднали площи.

Осигуряване на необходимите средства за пренотифициране на съществуващите държавни помощи, както и за нови.

Протестните действия в страната и столицата ще започнат от 18 септември на различни места.

В ефира на Нова тв Светлана Боянова от Българската аграрна камара коментира и изказването на премиера Николай Денков, че е готов да се извини на зърнопрозиводителите, затова че през уикенда посочи, че се държат като терористи.

„Възмущението е голямо. Той не каза, че се извинява, той каза, че е готов да се извини, което не му прилича, защото е министър-председател и не може да си позволи по този начин да резделя земеделските производители на едни, които му харесват и едни, които не му харесват. Най-лошото е, че самият министър-председател си позволява да измества фокуса от проблемите на земеделските производители, той започва да говори за коли, вили“, каза Боянова

В неделя Денков уточни, че „ако някой от тях се е засегнал от тези думи, аз съм готов да се извиня. Но има други и на тях не виждам за какво да се извинявам – това са тези, които получават „лъвския пай“ от многомилиардните помощи, дадени през последните години, с които си построиха вили, купиха си яхти и скъпи коли. Голяма част от тях са в сърцето и организацията на този протест„.

Comments

comments