Земеделски производители блокират днес АМ „Струма“ до Симитли: Писна ни от схемаджийски неща, искаме оставки

Те упрекват Министерството на земеделието в нарушени срокове преди изпращането на стратегическия план в Брюксел и в злоупотреба с власт

Земеделски производители ще блокират АМ „Струма“ до Симитли днес в 11 часа, съобщиха организаторите от Съюза на животновъдите в България (СЖБ). Те са недоволни от стратегическия план за земеделието за следващия програмен период.

„Почти всичко, което ни касае, е проблемно“, заяви Иван Чалъков – председател на съюза. Той упрекна Министерството на земеделието в нарушени срокове преди изпращането на плана в Брюксел и в злоупотреба с власт.

„Имаме намерението цял ден да не пускаме движението и да стане тапа, защото ни омръзна от Министерството на земеделие да си правят своеволия. Звънят ни хората от цялата страна, защото на всеки му е писнало. Не можем да се спотайваме, а трябва да си търсим правата“, коментира за Агри.БГ Чалъков.

От бранша настояват стратегическият план за българското земеделие да бъде върнат за преработка. Да не се изваждат работещи мерки за подпомагане и да се допълнят нови, от които стопаните да могат да се възползват.

„Писна ни от схемаджийски неща. Милиони левове отиват за хъбове, семинари, дивечови ниви, но не и за земеделие. Защо спират мярката за поддържане на затревени площи с висока природна стойност? С 35% падат ставките за млечни крави под селекция, а инфлацията е с 45% нагоре. Плащанията за автохтонни говеда също са намалени – с 60-70%, защо“, пита зооинженерът.

Ставките са много занижени, същевременно се дават 30 милиона евро повече за консултантски услуги, подчерта Чалъков и попита: Кого ще консултираме след 2-3 години.

„Никой не ни взе под внимание. (…) Числата се появиха в последния момент“, изтъкна Чалъков и поясни, че това е станало след „големи разправии“ в тематичните работни групи.

„Всеки се крие, вдига рамене и казва, че не знае. Лошо е, че всичко се крие от нас, злоупотребява се с власт. Директори на дирекциите крият тези неща“, коментира Иван Чалъков пред БНР.

Животновъдите са известили и ЕК за несъгласието си със стратегическия план.

„От еврокомисията бяха върнали отговор, че от нас, от министерството зависи дали имат желание да се промени планът. Те бързаха миналата седмица да го изпратят. Ние не бяхме съгласни с това“.

Относно изявления на министъра на земеделието, че планът не може да бъде върнат, Чалъков посочи: „Пълни измишльотини. Не знам дали министъра го лъжат, или той се опитва да лъже в ефир. Планът, ако се върне, ще продължаваме по предишния период, както са били схемите за кандидатстване“.

Иван Чалъков определи още като „абсурд“ варианта планът да бъде одобрен в сегашния му вид, а след това да се правят нотификации, с които да се иска одобряване на промени.

„Не ни устройва. Това е само прах в очите на хората“.

Вътрешните корекции пък ще скарат браншовете, смята той. По думите му тези корекции ще ощетят едни хора за сметка на други.

Това, че има браншови организации, които не подписаха протестното писмо до институциите за несъгласие с плана, Чалъков тълкува така:

„Може би има хора, които ходят и си шушукат в министерството. Тези хора затова не са съгласни. То е една организация“.

Освен че планират да блокират движението към Гърция, от СЖБ са изпратили писмо до президента с искане Министерството на земеделието в лицето на министър Явор Гечев незабавно да освободи от длъжност следните директори на дирекции и един съветник:

•    Аделина Стоянова – директор на дирекция „Директни плащания“;
•    Елена Иванова – директор на дирекция „ПРСР“;
•    Георги Праматаров – директор на дирекция „Идентификация на земеделски парцели“;
•    Светлана Боянова – съветник на земеделския министър.

„Ако Министърът на земеделието не предприеме своевременни действия, молим лично да си подаде оставката като такъв“, настояват още организаторите на протеста, съобщи Агри.бг.

Comments

comments