Зеленски: Съдбата на Донбас зависи от битката за Северодонецк

Украинските войници в Северодонецк водят „една от най-трудните“ битки срещу руските войски от началото на войната, заяви президентът Володимир Зеленски и добави, че съдбата на целия регион Донбас зависи от източния град.

Силите на Москва концентрират огневата си мощ върху стратегически важния индустриален център като част от усилията за завладяване на обширна територия в Източна Украйна.

След дни на ожесточени улични сражения украинските официални лица признаха, че руските войски контролират голяма част от Северодонецк и че може да се наложи техните сили да се оттеглят поради постоянния обстрел.

Във вечерното си обръщение към нацията Зеленски заяви, че битката за града е била „много ожесточена… много трудна. Вероятно една от най-трудните през тази война.

„В много отношения там се решава съдбата на нашия Донбас“.

След като бяха отблъснати от Киев и други части на Украйна след нахлуването си през февруари, войските на руския президент Владимир Путин пренасочиха настъплението си към региона на Донбас, включващ Луганск и Донецк.

Градовете Северодонецк и Лисичанск, които са разделени от река, бяха последните райони в Луганск, които все още останаха под украински контрол.

Лисичанск все още е в украински ръце, но е подложен на ожесточени руски бомбардировки.

В Организацията на обединените нации генералният секретар Антонио Гутериш добави своя глас към все по-страшните предупреждения за последиците от конфликта.

„За хората по света войната заплашва да отприщи безпрецедентна вълна от глад и мизерия, оставяйки след себе си социален и икономически хаос“, каза той. /БГНЕС, АФП

Comments

comments