„Зелени калкани“ стартира и в Благоевград

След три дни (на 22 август) стартира кампанията „Зелени калкани”. Предстои да бъде променеа стената на 2-ро ОУ “Димитър Благоев” в Благоевград. „Многоетажна” графити-рисунка ще промени и разкраси фасадата на училището, посветена на екологичен проблем в региона.
Това е петият град, в който със средствата на визуалните изкуства екип от художници и еколози повдигат въпроси, свързани с опазването на природата и защитата на нейните обитатели.
Благоевград е район с добре развит дърводобив и планинско животновъдство и поради това са чести проблемите с едрите хищници (основно с вълци), които понякога похапват от домашните животни на местните хора. В тази връзка екипът на „Зелени калкани” подготвят най-голямата рисунка в града, съпроводена от редица образователни игри и разговори за нрава на хищниците в района и последиците и изсичането на дървесните видове.
Завършеният графит и съпътстващите работилници могат да бъдат видяни на 22 август от 10.00 в двора на ОУ “Димитър Благоев”.
Кампанията се реализира с цел чрез средствата на визуалното изкуство да се насочи вниманието на най-малките жители на града и техните родители, отговорни за бъдещото хармонично съществуване между човека и природата. Широкоформатните художествени изображения върху обществени сгради са нещо сравнително ново за градската среда в България, но са успешен международен модел за насочване на внимание към обществени значими проблеми. Те комбинират еко-социални послания с оживяването на градската среда и се възприемат като забележителности, които наред с това дават живот и продължителен дебат по наболели теми.

Comments

comments