Салатите от маруля са истински бум от полезни съдържания за тялото ви през пролетта

Не случайно марулята е считана за царицата на салатните растения. Затова и не е случаен фактът защо започваме с нея рубриката „Здравен компас“. Какви предимства носи за тялото ни сега, присъствайки на трапезата именно през пролеттните месеци, когато е нейният сезон, ще научите от следващите редове.
Като цяло зелената салата е богата на съдържание на хлорофил, витамин К, минерални соли, но нейните полезни качества съвсем не се ограничават само с това. Салатата също така доставя витамин С, А, B6, калций, фибри, фолиева киселина и желязо и други полезни съставки като ликопен и калий. Продължавайки да изтъкваме положителните й качества за нашето здраве, задължително трябва да споменем богатото съдържание на вода, което хидратира тялото ни, и на фибри – които пък му придават чувство на ситос и го зареждат с енергия. Освен всичко, марулята е подходяща за всякакъв вид диети.
Салатата може да окаже благотворно въздействие при заболявания като артрит и колит.
А знаете ли, че в древността римляни и египтяни консумирали маруля вечер, защото смятали, че тя притежава сънотворно действие и успокояващо действие. Е, оказва се, че не са се объркали съвсем – днес е доказано, че със съдържанието си на веществото Lactucarium, салата от маруля наистина може да унесе човек в желание за сън.

Comments

comments