За усмивката, наглостта и шуробаджанащината от иначе прекрасния град Петрич

През февруари 2013 година над две хиляди петричани излязоха на бунт срущу безхаберието от кражбите и побоищата от роми над петрички земеделци и предизвикаха масови безредици по улиците на Петрич. Разгневената тълпа бе готова да линчува всеки представител на ромското малцинство, недоволни от администрацията на кмета инж. Вельо Илиев. Те скандираха „Мафия” и „Оставки” и поискаха още от понеделник кметът да подаде оставката си. Това се случи обаче в края на митинга пред сградата на кметството, когато по анцуг при стачниците пристигна Вельо Илиев. Преди това тълпата от протестиращи обявиха, че ще запалят къщата му. Те се запътиха да изпълняват заканата си, но бяха спрени от екипите на РПУ и пристигналата в късния следобед жандармерия.

Подписка срещу кмета на Петрич Вельо Илиев направиха хиляди жители на града и преди година. Тя бе инициирана от Сдружението на строителите в града. В нея се съдържаха сигнали за действията на кметската управа. Тя бе изпратена до главния прокурор на Републиката Сотир Цацаров с копие до Окръжна прокуратура – Благоевград.В документа се съдържаха сигнални писма около начина на провеждане на обществени поръчки в града и системното нарушаване на процедурата в полза на обръч от фирми около кметството в града.

А днес, ден след излъчването на предаването „Разследване“ на Васил Иванов, всички отново са потресени от видяното и чутото.Същият този кмет, признава без притеснение и с дежурната усмивка,че да имало шуробаджанащина в случая….. Е ние това го виждаме, ясное за всички, че и в този случай и в много друго шуробаджанащината я има. Въпросът е по-скоро защо я има? Защо Вие, г-н Кмете, позволявата да я има?……Може би , защото сте част от нея, или по-лошо вие сте я създал?!
Същият този кмет,който снощи се усмихваше в предаването, всъщност се подиграваше на хората в Петрич, и точно той днес сутринта се жалва в ефира на Нова ТВ, че протестиращите били платени!? Дали са платени или просто са се събудили и осъзнали, че е време да се борят за града си и за живота си, че е време всички вие които не се притеснявате от нищо и никой да си отидете с това , което вече така или иначе сте заграбили?!

И ако в нормалните страни състезанието за качеството и цената налага най-добрия на пазара, у нас липсват стандарти за качество, каквито има в други страни. Стандартът е ориентир както за възложителя, така и за изпълнителя, когато говорим за обществени поръчки.Корупцията може да подмени една лоша или нефункционираща система. В модерните общества с функциониращи системи, не съществува потребност от подобни заместители. Когато корупцията поеме функциите на заместител, същевременно се превръща в паразит, който не позволява оздравяването и развитието на системата. С времето проблемите нарастват, защото необходимото приспособяване спрямо развитието на обществените и техническите процеси се отлага. Накрая плащаме повече и получаваме все по-малко, защото системата не е в състояние да задоволи основни потребности. Дори онези елементи на системата, които първоначално са функционирали нормално, започват да се разпадат и достигат състояние на пълен застой.
Това може да доведе до хаос в държавното управление. Подобни примери забелязваме в африкански и отчасти в централно- и южноамерикански държави, където подобно развитие води до създаване на недемократични правителствени структури. Когато порядъкът изчезне, нараства опасността гражданите да предпочетат една всесилна държавна власт пред демократично контролираното управление. Едновременно със загубата на авторитета на държавните органи, нараства и престъпността. Организираната престъпност се превръща във втора сила в държавата и поема контрола.
Шуробаджанащината е феномен, който стои в основата на корупцията у няс. Става дума за типично български манталитет, който не можем изведнъж да премахнем. Бай Ганьо, както и всеки човек, не може да бъде из основи променен. Може обаче да се промени начинът му на мислене.Но това надали ще стане….с Вельо Илиев, кметът- феодал на Петрич, човекът който не се засрами и за секунда, когато беше уличен в злоупотреби, а продължи да се усмихва- „надсмивайки“ се на хората.
С дронове или без дронове, със снимки от високо или от ниско, кметовете феодали най-накрая лъсват един след друг. Крайно време беше. Макар думата „феод“ да е влязла в употреба през Средновековието като термин за обозначаване на целия обществен строй тогава, тя е като измислена специално за родни кметове. Означава и имение.

Точно като на роден градоначалник с дълъг мандат – луксозна къща като палат, зидове – крепостни стени, и басейни вместо дълбоки водни валове – препятствия около феодалния замък. Кои са „сеньорите“, дето смятат, че правата на васалите им е само да гласуват за тях? Всичките са кметове, които с десетилетия прескачат от мандат в мандат, като да са наистина с потомствена благородническа жилка и титла, която им се полага по право, а не според избори.

И затова е крайно време, не е нужна даже революция на крепостните селяни, а законова поправка да им се прекрати прехвърлянето на титлата от мандат в мандат до живот. Още повече че впиването в местната власт става самоцел. Ама не просто ей така, а точно като пиявица – да смуче и да се храни богато от властта.
След като за мандат-два използват партия като ракета носител, после натрупват достатъчно връзки най-вече на базата на корупционни схеми – я с обществени поръчки, я с други инструменти, плащани от данъкоплатците.

И стават „независими“ – от тях нищо не зависи, а от тези, които вече им дърпат мръсните конци, тези, на които са се продали, за да останат на власт. И покрай които и техните лични канчета, не кметските, се пълнят с тлъсти мръвки, подхвърлени им за покорство, послушание и скачане според тоягата на властелина им, когото продължават да обслужват.

„Независимостта“ на много кметове вече е направо наддържавна. Държавата служи само за да смучат и от нея и тя да е виновна за всичко, което те не желаят да свършат, тъй като ще им се разтури стройната система на пълненето на паниците – техните и на господарите им.
Затова е хубаво, преди да пуснете бюлетината за дългогодишния кмет тази есен, да си зададете въпроса колко богат е той всъщност. И какъв е източникът на това фамозно забогатяване…

Comments

comments