За първи път България и Македония с общи чествания за Илинденското въстание

За първи път учени от България и Македония ще почетат заедно годишнината от Илинденско-Преображенското въстание. Историци от Българската и Македонската академия на науките ще направят първата съвместна научна конференция за събитията от 1903 година, съобщи за „Преса“ председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров.
Инициативата е съвместна между него и колегата му от западната ни съседка акад. Владо Ламбовски. Форумът ще се проведе на 25 и 26 юли в град Битоля. „Ще пътуват някои от най-добрите ни историци, а от македонска страна ще присъстват шестима от най-изтъкнатите им изследователи“, уточни акад. Воденичаров. Между представителите на българската делегация ще бъде и акад. Константин Косев, както и бившата първа дама Зорка Първанова, която работи в Института по балканистика на БАН. „Ще се обсъждат различни исторически теми. Предмет на моя доклад ще е „Българската освободителна кауза през лабиринта на Източния въпрос“, коментира акад. Косев.
Заявената воля на България и на Македония е срещата да се превърне в традиционна, като догодина нашата страна да е домакин на форума.
С цел да не се допуска никакво политизиране на въпроса обаче, на конференцията не са поканени представители на политическите среди. Илинденско-Преображенското въстание е втората „гореща“ тема в историята, по която учените от двете държави започват съвместна работа. Началото беше сложено преди две години, когато беше организирано общо честване на Св. св. Кирил и Методий.

Comments

comments