За поредна година има недостиг от квалифицирана работна ръка по Черноморието

Обикновеният българин вече може да усети, когато е на почивка, както недостига на работна ръка в обслужването, така и недостатъчната квалификация на заетите в тази сфера, в общественото хранене, в транспорта, в търговските вериги, в туризма. Това заяви пред БГНЕС Томчо Томов, ръководител на Националния център за оценка на компетенциите.
По родното Черноморие продължава да липсват квалифицирани кадри, защото голяма част от подготвените за този сектор, най-вече с дефицитни професии като готвачите, се насочват към работа извън границите на собствената ни държава. Почти навсякъде са разлепени различни обяви, които гласят: търсим сервитьори; търсим продавачи; търсим общи работници; търсим средни специалисти…
В момента ситуацията на пазара на труда продължава да се усложнява по отношение на диспропорцията: много безработни, и същевременно – недостиг на квалифициран персонал. Анализаторите обясняват недостига на работна ръка с лошите условия за работа и с ниските работни заплати, както и с незаплатения извънреден труд. Проблемът е особено актуален при младите хора, които имат по-високи очаквания от работодателите си. Част от тях смятат, че дори и да повишат образованието си няма да имат полза от него. Получава се особен вид безработица – структурна.

Comments

comments