Кралят на зеленчуците. Кой е той?

Вчера за рубриката „Здравен компас“ писахме за полезните свойства на царицата на зелените салати – марулята. Днес ще припомним кой пък често е наричан крал на зеленчуците.
Това е спанакът. И поради това, че именно сега му е сезонът, ето каква полза носи той за здравето ви, ако решите да го добавите в менюто си.
Популярният листен зеленчук възбужда дейността на задстомашната жлеза и стимулира стомашно-чревния тракт. Той е ценен заради богатото си съдържание на протеини в листата си. От зеленчуците само недоузрелите плодове на граха и зеления фасул съдържат повече протеини от него. Растението също попада в категорията диетични храни, лесно усвоимо е, както и дори няма нужда да изреждаме всичките му витамини и минерали, тъй притежава почти всички, необходими за тялото ни.
Подходящ лечител е срещу заболявания на нервната система, изтощение, анемия, хипертонична болест, захарен диабет, гастрит, ентероколит. Спанакът има леко тонизиращо, диуретично и противовъзпалително действие. Полезен е за оздравяващите след тежко боледуване.
Може да го използвате в различни рецепти за ястия и супи, както и за салати.
Прозвището крал на зеленчуците идва от французите, които определено изпитват слабост към вкуса му, а за родина на спанака се смята Персия.

Comments

comments