ЗА ВЕЛИСЛАВА

На 6-ти април 2017 година кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов разпореди кръстовището между булевардите „Васил Левски“ и  „Св. Димитър Солунски“ да бъде преобразувано в кръстовище с кръгово движение. Реконструкцията беше наложена заради натоварения трафик на кръстовището.

В началото, организацията беше направена с подвижни елементи и трябваше да бъде установена ефективността на новия вид организация на движението, както и да бъдат преценени евентуални неудобства за шофьорите. В продължение на две седмици на място дори дежури и патрул, който следеше за нормалното преминаване на автомобилите.

В случай, че преминаването на коли и пешеходци в експерименталния период се окаже безпроблемно и ефективно, кръстовището трябваше да бъде преобразувано трайно с кръгово движение.

Почти две години по-късно питаме: Не се ли проточи дълго този експеримент? Ефективно ли е преобразуването на кръстовището в кръгово? Докога обектът ще е във временна експлоатация? Кога община Благоевград ще излезе със становище?

Екипът на „Благоевград ню“ забеляза още, че липсва предупредителен знак, който да показва наличието на близкия жп. прелез. Този знак е с предупредителен характер за опасност, но е задължителен. Пътната маркировка, обозначаваща пешеходната пътека, е полуизтрита, на места дори липсва. Според закона за „Движение по пътищата“ пешеходната пътека се използва само и единствено на кръстовища.

Попитахме шофьорите, дали кръговото кръстовище ги улеснява и дали е удачно в близост до жп. прелез и автогара да съществува такова.

Те посочиха, че ж.п прелезът затруднява придвижването на моторните превозни средства, често се образуват километрични задръствания.

Пред очите на екипа за малко щеше да се случи инцидент с жена, пресичаща на едва забележимата пешеходна пътека.

Comments

comments