За Великден ще ядем румънско агнешко месо, а не българско, съобщи председателят на НОА

За Великден ще имаме на трапезата си не българско агнешко месо, а румънско, тъй като много агнета влязоха у нас от северната ни съседка, както и замразено агнешко от Нова Зеландия и Австралия, което се продава всяка година и вече не трогва хората. Това съобщи за „Стандарт“ Бисер Чилингиров, председател на Национална овцевъдна асоциация (НОА). Той призовава българите да си купят агнешко директно от фермите.
„Така те ще получат бонус разходка до фермата, ще могат да изберат агнето по красота, цвят и миризма, а също така ще получат и подарък – главичка и карантия. От българското агнешко няма по-вкусно“, убеден е председателят на НОА. По думите му родните агнета пасат билки, хранят се с биофуражи и пият кладенчова вода, което прави месото им изключително вкусно и био. Тази година можем да си закупим агнешко на цени от 6-7 лв. за кг. живо тегло. А в магазините цената е от 13 лв. до 17 лв. за кг.
„С наближаването на Великден и Гергьовден се надяваме, че ще се ускори търсенето на българските агнета, тъй като се различават по качество и вкус от румънските, чието месо е като козето, по-синкаво“, разясни Чилингиров. Според него внесените от Румъния агнета са с лев по-евтини и затова се внасят от родните търговци. Според Чилингиров не е проблем да се намери българско агнешко и дори има фермери, които правят доставки по домовете. По думите му трябва да бъдем предпазливи при избора си, за да не ни продадат шилешко за агнешко, което в магазините също е по 14 лв./кг. „Шилешкото е много по-евтино, продава се по 3-4 лв. за кг живо тегло“, каза председателят на НОА. Неговият съвет е при покупка на агнешко, ако се съмняваме в произхода му, да поискаме документ, в който пише от коя кланица е и в коя ферма е пасло. Размразеното месо пък ставало лигаво при допир, стои по-синкаво, а при натиск не връща първоначалното си положение, както при прясното месо. „То е розово, мазнините са бели и се различава от размразеното“, съобщи Чилингиров. По думите му България няма традиции в износа на агнешко, в малки количества изнасяне за Италия. „По около 70 хил. агнета изнасяме годишно, което е нищо. Повечето се колят за вътрешния пазар, но се изкупуват на ниски цени и се извиват ръцете на фермерите. В Гърция агнешкото вече е по 8-9 евро в магазинната мрежа“, посочи още председателят на Националната овцевъдна асоциация (НОА).

Comments

comments