Зачестяват злоупотребите с посредническите фирми за работа в чужбина

В последните месеци зачестяват злоупотребите на посреднически фирми, показват данните на Главната инспекция по труда. Най-много измамни обяви има за работа в Полша и Словения, съобщава ТВ7.
Със започването на гурбетчийския сезон зачестяват случаите на фирми “пощенски кутии”, които мамят хората като им взимат парите за недействителни условия по предлаганите позиции за работа извън страната, а в много случаи и такава не им се осигурява. Кандидатите плащат дори и за формуляр, издаван безплатно от приходната агенция.
В село Осеново, община Симитли още през пролетта тръгват на гурбет като преобладаващо заминават за Испания и Португалия. Тук почти всяка къща е пуста, а новите къщи не са завършени, заради липса на пари. Именно това кара хората да търсят препитание в чужбина.
Според Дина Христова от инспекцията по труда това са предимно фирми, които се създават, за да наемат едни лица, да ги командироват ги в чужбина и там отново да им искат средства – за път, за квартири. “След това фирмата се заличава или се прехвърля, договорите се прекратяват и те се оказват на практика, че работят нелегално там, тъй като нямат трудови договори”, коментира експертът.
Легално работещите посреднически компании са около 70. По данните на агенциите за временна заетост се търсят основно работници в селското стопанство и туризма, домашни помощници, детегледачки, болногледачи и шофьори.

Comments

comments