Захариева за Македония: Искаме признаване на историята такава, каквато е

thumb_910x0_E.Z.

Искаме признаване на историята такава, каквато е. Така коментира вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева отношенията между България и Македония след заседанието на Съвета на ЕС по външни работи в Брюксел, предаде БТА.

Според нея подписването на договора за добросъседство не означава, че всичко е свършено, а това е началото на процеса и работата. Захариева призова за резултати от работата на българо-македонската комисия от историци. Тя изрази очакването комисията да достигне до някакви общи позиции по отношение на историята, още повече тогава, когато има автентични източници – автобиографии, писмени следи. Не искаме нищо необичайно, искаме истината за историята на двете държави, добави Захариева.

Тя посочи, че българският национален интерес предполага Македония да бъде в НАТО и да започне преговори с ЕС за присъединяване.

Вицепремиерът е отбелязала, че е необходимо изпълнението на двустранния договор между София и Скопие. Изрично изискване на България е, ако се вземе решение за начало на преговори, изрично условие е изпълнението на всички поети ангажименти по отношение на добросъседството, каза тя. Никоя от европейските държави не желае да внесем нашите проблеми в ЕС и те да станат причина понякога за вътрешни противоречия. Нерешени въпроси не бива да остават преди членство в ЕС. Преди започване на преговорите по всяка глава има задължение за съгласие на всички държави от ЕС, поясни вицепремиерът

Мнозинството държави в ЕС констатираха, че пътят и мотивацията за реформи е европейската перспектива на всички страни от Западните Балкани. Имаше призив за изпълнение на реформите, допълни тя. На заседанието пък България е призовала за начало на преговорите с ЕС за присъединяване на Македония и Албания догодина, както бе решено в Люксембург през юни.

 

Comments

comments